Een rantsoen bestaat uit ruwvoer, krachtvoer en soms een aanvulling met een supplement. De keuze is tegenwoordig groot: gras, hooi, stro, kuil, lucerne, tientallen soorten brokken en muesli’s en minstens zo veel soorten supplementen. En vervolgens is de vraag: hoeveel moet je daarvan dan geven? Eerst ga je het rantsoen berekenen en dan geldt: meten is weten!
Ruwvoer rantsoen berekenen
Ruwvoer is de basis van het rantsoen. Daar begin je met rekenen en vervolgens ga je het rantsoen aanvullen met krachtvoer en eventueel supplementen. Hoeveel voeding je paard of pony nodig heeft is afhankelijk van heel veel factoren. Bijvoorbeeld: hoe is de conditie van het paard (dik/dun), hoeveel werk verricht het paard en met welke intensiteit, hoe oud is het paard, betreft het een sober ras of juist niet, enz.
Hoeveel kilo voer een paard of pony per dag moet eten kan dus niet zo maar over één kam geschoren worden. Als richtlijn kan worden aangehouden dat een paard (met een normaal gewicht) dagelijks 1 tot 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht nodig heeft aan droge stof uit ruwvoer. Voor een paard van 600 kg wil dit dus zeggen 6 tot 9 kg droge stof uit ruwvoer.
Het aantal kilo dat je voert is afhankelijk van de soort ruwvoer. Zo heeft hooi een veel hoger droge stofgehalte dan kuilgras en heeft gras een heel laag droge stofgehalte. Om te weten met welke voedingswaarden je werkt, is het raadzaam om het ruwvoer regelmatig te laten analyseren. Sinds 1 september 2024 is Vente Paardenvoeding een strategische samenwerking aangegaan met AgruniekRijnvallei. Op de webshop Paardenvoer.nl zijn drie verschillende soorten ruwvoeranalyses verkrijgbaar. Met deze ruwvoeranalyses weet je de exacte waardes in plaats van bandbreedtes en kun je je rantsoen daarop afstemmen. Alleen op deze manier weet je zeker dat je paard of pony alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft
Het krachtvoer rantsoen
Naast het ruwvoer wordt veelal een krachtvoer verstrekt; een aanvulling van energie, eiwitten en vitaminen, mineralen en sporenelementen. De hoeveelheid krachtvoer die verstrekt wordt is afhankelijk van de kwaliteit van het ruwvoer, de voedingsconditie, het gebruiksdoel van het paard maar vooral ook van de soort krachtvoer. Krachtvoeders hebben allemaal een unieke samenstelling en andere voederwaarden, zodat zij perfect aansluiten op de verschillende energiebehoeften van paarden en pony’s. Hiervan is dus geen richtlijn die men kan aanhouden. Maar wanneer een krachtvoer gekozen is, kan gerekend worden met de voederwaarden op het etiket om de hoeveelheid te bepalen. Lees hier meer over de verschillende soorten krachtvoeders.
Afwegen: want meten is weten
Heb je het rantsoen van je paard eenmaal bepaald is het belangrijk om te controleren of je inderdaad het aantal berekende kilogrammen aan je paard verstrekt. Dit kan je doen door regelmatig af te wegen hoeveel kilo hooi of kuilgras je nu eigenlijk voert. Dit kan heel eenvoudig door het vullen van een hooinet en dit met een handweger af te wegen.
Krachtvoer wordt meestal verstrekt met een voerschep. Maar het soortelijk gewicht van krachtvoeders verschilt. Zo weegt een volle voerschep met brokken ongeveer een kilo, maar een volle voerschep muesli bijvoorbeeld maar 700 of 800 gram. Ook dit kan je eenvoudig controleren door af te wegen hoeveel je nu eigenlijk verstrekt. Want: meten is weten!
Red Fibre
Deze topmengeling kan zowel als aanvullend –als volledig voer worden ingezet. Red Fibre heeft een zeer hoog vezelgehalte en bevat bovendien alle gezonde eigenschappen van rode biet!