Bij temperaturen onder de 7 graden Celsius hebben paarden extra energie nodig om zichzelf warm te houden en om op gewicht te blijven. Hun onderhoudsbehoefte gaat omhoog, door de lage temperaturen, harde wind, regen, sneeuw en ijs. Wanneer heeft je paard het eigenlijk koud? Met deze voertips voor je paard bij koud weer, pas je het rantsoen goed aan op het winterseizoen.

Wanneer heeft een paard het koud?

Net als bij mensen heeft het ene paard het sneller koud dan het andere paard. Koudbloeden kunnen vaak beter tegen de kou, maar ook dat verschilt per paard. De thermoneutrale zone (de temperatuur waarbij een paard zichzelf op temperatuur kan houden) is afhankelijk van de vacht van het paard. Voor paarden met een wintervacht is dit tussen -5 en +15 graden Celsius, voor paarden met een dunne of zomervacht is dit tussen +5 en +25 graden Celsius en voor geschoren paarden tussen +10 en +20 graden Celsius.

Een paard kan zichzelf onder andere warm houden door zijn haren overeind te zetten. De lucht tussen de haren functioneert dan als een isolatielaag. Het paard heeft het dan nog niet koud, maar het is wel een teken dat je paard bezig is zichzelf warm te houden. Ook koude oren en benen zijn nog niet direct een teken dat je paard het koud heeft, maar wel dat het lichaam bezig is om de warmte voor de kern te behouden. Heeft een paard het koud dan gaat hij, net als mensen, rillen. Hiermee worden de spieren geactiveerd en gaat de temperatuur omhoog.
Is dit onvoldoende dan gaat het paard rillen. Hiermee wordt de spieractiviteit op gang gebracht en gaat zijn temperatuur weer omhoog. Koude oren en benen wil ook niet meteen zeggen dat je paard het koud heeft. Het lichaam is dan wel bezig om de warmte voor de kern te behouden.

Het gebruik van dekens om je paard warm te houden is dus afhankelijk van de buitentemperatuur (door langdurige neerslag en wind kan de gevoelstemperatuur overigens flink dalen), de vacht van het paard en of jouw paard het snel koud heeft of niet. Staat het paard buiten, neem dan in elk geval een waterdichte en ademende deken.

Bijvoeren bij koud weer

Paarden houden zichzelf ook warm door te eten. De vertering van vezels zorgt voor metabolische warmte. Verstrek dus extra ruwvoer (stro, hooi en kuilgras) om het paard in de verhoogde onderhoudsbehoefte te voorzien. Ook paarden die op het weiland staan moeten extra ruwvoer bijgevoerd krijgen. Het gras heeft in de winter een lagere voedingswaarde en het staat vaak erg laag, waardoor het paard minder binnenkrijgt dan in de zomer.

Wanneer het ruwvoer van mindere kwaliteit is dan in de zomer is het ook belangrijk om krachtvoer bij te geven als een extra aanvulling van voedingsstoffen en energie. Zeker paarden die arbeid verrichten of drachtig zijn hebben een aanvulling nodig. Dit kan in de vorm van brokken of muesli’s.  Heeft een paard alleen een aanvulling nodig van vitaminen en mineralen, bijvoorbeeld omdat hij overgewicht heeft, kan je het rantsoen aanvullen met een vitaminekorrel zoals Granulor NAS-TROP, of met de Paardenlikemmer.

Drinkwater

Wat is een heel belangrijk aandachtspunt in de winter. Paarden hebben door de kou vaak minder dorst, maar voldoende wateropname is nodig voor een goede vertering. Zorg ervoor dat je paard minimaal 10 liter schoon water per dag drinkt. Controleer ook de mest van je paard regelmatig; hele droge mest kan duiden op uitdroging.

Voorkom ook dat het drinkwater (de waterbak en de leidingen) bevriest. Stel je paard constant beschikking over schoon, niet te koud water. Grote hoeveelheden ijskoud water kunnen een verhoogd risico geven op koliek. Behalve dat een lekkere warme maaltijd van Kruidenslobber een echte verwennerij kan zijn op een koude dag voor je paard, zorg je hiermee ook dat je paard extra gehydrateerd wordt.

Conditiecheck

Houdt de lichaamsconditie van je paard goed in de gaten tijdens de winter. Een paard met een dikke vacht kan wel eens ongemerkt afvallen en is misschien al heel wat gewicht kwijt voor dit goed zichtbaar is. Controleer de lichaamsconditie daarom minimaal iedere 30 dagen door je paard te beoordelen met de Body Condition Score. Valt je paard iedere winter af, kan je van te voren proberen zijn conditie een beetje te verhogen, zodat je paard wat gewicht kan verliezen zonder te mager te worden.

Vooral oudere paarden hebben een verhoogde behoefte in de winter. Hun spijsvertering is vaak minder efficiënt en gebitsproblemen zorgen er vaak voor dat ruwvoer minder goed kan worden opgenomen. Gehakseld ruwvoer, geweekte bietenpulp of een mengeling als SeniorFit, zijn goede aanvullingen op het ruwvoerrantsoen.

Kruidenslobber

Kruidenslobber is een bijzonder smakelijke en vitaminerijke slobber, die zeer geschikt is als warme traktatie. Bovendien zorgt het vocht voor extra hydratatie!

Meer informatie en bestellen >

Blijf op de hoogte en mis geen blogs!

Vul uw e-mailadres in en ontvang al onze nieuwe blogs direct in uw mailbox.