Een paard is goed op gewicht als hij niet te mager is, maar ook niet te dik. Maar hoe weet je wanneer een paard goed op gewicht is? Je kan je paard natuurlijk wegen, maar dat is niet altijd direct makkelijk uitvoerbaar voor iedereen. De conditie (daarmee bedoelen we de voedingstoestand en niet het uithoudingsvermogen) kan je beoordelen door te kijken en te voelen. Is een paard eenmaal echt te mager of te zwaar is dat vaak gemakkelijk te herkennen, maar het is ook belangrijk de signalen te herkennen voordat het zo ver is. Beoordeel daarom het gewicht van je paard met de Body Condition Score.

Beoordeel het gewicht van je paard met de Body Condition Score

Door middel van de Body Condition Score (BCS) kan je goed in kaart brengen of je paard goed op gewicht is. De Body Condition is ontwikkeld door Dr. Henneke aan een universiteit in Texas en geeft de resultaten weer op een schaal van 1 tot 9. Je beoordeelt op het oog, maar ook door te voelen. Belangrijk is dat je het verschil voelt tussen vetweefsel en spierweefsel. Vet voelt zachter aan dan spierweefsel. Hoe meer vet hoe zachter de plek. Kennis van de anatomie van het paard en van hoe een gezond paard eruit hoort te zien is hierbij wel van belang.

Je beoordeelt je paard op 6 plaatsen:

  • Langs de hals; bij een extreem dun paard is de botstructuur te voelen of zelfs te zien, bij een extreem dik paard vervet de hals, soms valt deze zelfs om. Het verschil tussen vet- en spierweefsel moet hier goed beoordeelt worden.
  • Naast de schoft; de schoft is voor veel rassen verschillend. Je beoordeelt naast de schoft de hoeveelheid vet.
  • Achter het schouderblad; naarmate een paard dikker wordt, komt er meer vet achter de schouder. In de ideale situatie (score 5) loopt de schouder vloeiend over in het lichaam zonder dat je veel vet kunt voelen.
  • Op de ribben; de ribben van het paard (in rust) moet je kunnen voelen maar niet met het blote oog kunnen zien. Beoordeel de ribben op hun meest bolle punt.
  • Op de rug; is een paard te dun dan steken de ruggenwervels uit, bij een gezond gewicht is dit min of meer vlak en bij een te dik paard hoopt zich vet op langs de ruggenwervels.
  • Bij de staartwortel; naar mate een paard dikker wordt, hoopt er vet op rond de staartwortel. Is een paard juist heel mager, kun je de zitbeenknobbels zien uitsteken.

Per onderdeel geef je het paard een score van 1 tot 9:

  • 1 tot 3 punten betekent extreem mager tot licht ondergewicht.
  • 4 tot 6 punten is een gezond gewicht tot licht overgewicht.
  • 7 tot 9 punten betekent overgewicht tot extreem overgewicht.

Ten slotte tel je de punten van alle onderdelen bij elkaar op en deel je deze door 6, voor de gemiddelde uitkomst. Een gezond paard scoort meestal tussen de 4 en de 7, maar het ras en het gebruik van het paard bepalen ook wat een gezond gewicht is. Zo mogen sobere rassen tussen de 5 tot 7 scoren en fokmerries die wat meer reserves nodig hebben 6-7, terwijl racepaarden of endurancepaarden ook een prima gezond gewicht hebben bij 3,5 tot 4,5 op de schaal van Henneke.

Het is dus niet zo dat een paard met een dikke buik ook altijd te dik is. Oudere paarden vallen vaak makkelijker terug in gewicht, maar door een hangbuik kunnen ze toch dik lijken. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor merries die meerdere veulens hebben gehad. Met behulp van de Body Condition Score kan je dan toch goed bepalen of je paard een gezond gewicht heeft.

Blijf het gewicht beoordelen 

Wanneer het rantsoen in verhouding is met de behoeften van het paard (een goede hoeveelheid energie en voedingsstoffen ten opzichte van de hoeveelheid en intensiteit van de arbeid) blijft het paard goed op gewicht. Maar daarin kan natuurlijk gemakkelijk iets veranderen. Je trainingen worden misschien intensiever, of juist minder door een blessure, de voederwaarden van het (kuil-) hooi kunnen variëren of uit de weidegang haalde je paard toch meer voedingsstoffen dan je had verwacht.

Daarbij zie je jouw paard misschien wel elke dag, waardoor veranderingen in zijn conditie jou misschien minder opvallen dan iemand die jouw paard een maand niet heeft gezien. Om te voorkomen dat je paard ‘ineens’ te dik of te mager is, kan je bijvoorbeeld elke maand, of ieder kwartaal een Body Condition Score uitvoeren. Doet de gelegenheid zich voor, bijvoorbeeld bij de dierenarts, is het ook aan te raden je paard eens te wegen, zodat je het precieze gewicht weet.

Daarnaast zijn er meetlinten op de markt, waarbij je door het opmeten van de borstomvang het gewicht van het paard kan bepalen. Dit is niet volledig nauwkeurig, omdat de plaats van meten daarbij heel bepalend is. Meet je de ene maand net een paar centimeter verder naar achter, is het resultaat heel anders dan de vorige maand.

Bekijk je paard dus regelmatig eens kritisch of laat een ander hem eens beoordelen. Een gezond gewicht kan zoals gezegd enorm verschillen per paard. Sommige paarden zijn nou eenmaal fijner of grover gebouwd, of hebben een gebruiksdoel waarvoor juist een wat hoger of lager gewicht een ‘gezond gewicht’ is. De Body Condition Score geeft daarom een goede indicatie!

Bodyboost XL

Paardenbrok Bodyboost XL is ontworpen om schrale paarden op een veilige wijze zo snel mogelijk weer op gewicht te krijgen.

Meer informatie en bestellen >

Blijf op de hoogte en mis geen blogs!

Vul uw e-mailadres in en ontvang al onze nieuwe blogs direct in uw mailbox.