Mok is een verzamelnaam voor allerlei huidproblemen onder de kogel. De kloven en korstjes in de kootholte zijn daarvan het bekendst. Paarden met sokken zoals Friezen en Tinkers zijn er vaak gevoelig voor, maar ook bij warmbloeden komt het regelmatig voor. Waardoor wordt mok veroorzaakt en wat kan je er aan doen?

Wat is mok precies?

Mok is dus niet één aandoening, maar een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die zich onder de kogel, met name in de kootholte voordoen. Is de aandoening hoger, op het pijpbeen, dan spreekt men van rasp.

Bij paarden met veel behang (sokken), vaak koudbloeden, komt een infectie met schurftmijten het meeste voor. Maar ook een ontsteking van de huid als gevolg van vocht en vuil kan een oorzaak zijn van mok, zowel bij paarden met als zonder behang. Schimmels, bacteriën en mijten gedijen namelijk goed in warme, vochtige kootholten. Daarnaast zijn er nog specifieke aandoeningen bijvoorbeeld door onvoldoende afweer, zonlicht, of het eten van bepaalde planten.

Je herkent mok aan wondjes, schilfers en kloven, met en zonder korsten in de kootholte van het paard. In het geval van een mijtinfectie heeft een paard er vaak jeuk aan, maar mok kan ook pijnlijk zijn. In ernstige gevallen kan een paard er zelfs kreupel van lopen.

De invloed van voeding op mok

Het rantsoen van een paard is dus niet een directe veroorzaker van mok, maar kan wel een rol spelen in het voorkomen en bestrijden ervan. Een rustige, gezonde darmflora is van invloed op de weerstand van het paard en daarmee op het voorkomen of bestrijden van mok. Voldoende ruwvoer is zeer belangrijk voor een gezonde darmflora. Paarden die hier gevoelig voor zijn, zijn gebaat bij een rantsoen met weinig suikers. Ruwvoeders zoals HippoLuz en Red Fibre zijn dan heel geschikt.

Mok bij paarden behandelen

Voor de behandeling van mok is het allereerst belangrijk de oorzaak vast te stellen en weg te nemen. Bij ernstige gevallen, dikke benen of langdurige mok, dient een dierenarts te worden ingeschakeld. In sommige gevallen zal ook antibiotica worden voorgeschreven.

Om mok te behandelen kan je de benen wassen met Betadine shampoo of een PH-neutrale shampoo en de korstjes verwijderen. Het scheren van de kootholten zorgt ervoor dat je de kootholte goed schoon en droog kan maken. Over het scheren van de kootholten zijn discussies, omdat anderen beweren dat juist de vetlok zorgt voor de afvoer van water. Ook staan eigenaren van paarden met behang vaak niet te springen om hun de mooie sokken van hun viervoeter af te scheren. Het scheren van alleen de onderste haren kan dan een oplossing zijn.

Hoe dan ook is een goede hygiëne en een droge ondergrond zeer belangrijk bij de behandeling van mok. Voordeel van een geschoren kootholte is dat een product als mokzalf niet op het haar blijft zitten, maar direct op de plek gesmeerd kan worden. Het belangrijkste is dat de oorzaak wordt aangepakt. Zijn mijten de oorzaak, dient het paard daar voor behandeld te worden en in alle gevallen dient de kootholte goed schoon en droog te worden gehouden.

Hippoluz

HippoLuz is een luzernemengeling die door het krachtvoer gemengd kan worden om de krachtvoeropname te bevorderen.

HippoLuz

Meer informatie en bestellen >

Blijf op de hoogte en mis geen blogs!

Vul uw e-mailadres in en ontvang al onze nieuwe blogs direct in uw mailbox.