Bij het uitmesten gooi je misschien achteloos de mesthopen van je paard in de kruiwagen en op de mesthoop, maar de mest van je paard is een goede graadmeter voor zijn gezondheid. Aan de mest kan je heel veel aflezen. Een goede darmflora is namelijk de basis voor een gezond paard; goede mest betekent een gezond paard!
Hoe ziet goede mest eruit?
Gezonde mest bestaat uit stevige, glanzende mestballen die als ze op de grond komen, wat uit elkaar vallen. Wat normaal is verschilt per paard en is afhankelijk van het rantsoen. Goede mest is in principe bruin, maar wanneer een paard veel gras eet kan deze donkergroen kleuren. De mest is dan ook vaak wat slapper/natter. Bij veel stro en (droog) hooi kan de mest een meer geelbruine kleur krijgen en juist wat droger zijn. Je ziet dan ook meer vezels in de mestballen zitten.
Hoe veel en hoe vaak een paard mest op een dag verschilt per paard. Een paard produceert gemiddeld ongeveer 17,5 kilo mest per dag. Dit verschilt natuurlijk per paard, een groot paard zal een stuk meer mest produceren dan een kleine pony. Een paard mest ongeveer 15 keer per dag. Mest jouw paard nou vaker of juist minder vaak is dat geen reden tot paniek zolang dit maar normaal is voor jouw paard. Gaat je paard ineens veel meer of veel minder mesten dan normaal, dan kan dit bijvoorbeeld komen door plotselinge veranderingen in het rantsoen, stress of kan er meer aan de hand zijn.
Dunne mest, diarree en mestwater
Tijdens het spijsverteringsproces wordt het vocht in de darm opgenomen. De vochtopname verschilt per paard, waardoor de mest van paarden die op hetzelfde rantsoen staan toch kan verschillen in consistentie. Verandering van voer of van stal, medicatie, wedstrijdstress, maar ook bepaalde infecties, wormen of een slecht gebit kunnen de spijsvertering verstoren en kunnen de oorzaak zijn van dunne mest, mestwater of zelfs diarree.
Wanneer er tijdens het mesten vocht naar buiten komt (vaak loopt dit langs de benen van je paard), spreek je van mestwater. Het paard heeft dan niet al het vocht in de darmen geresorbeerd. De mest van het paard is dan veelal ook wat zachter. Meestal gaat dit vrij snel over, maar houdt dit meerdere weken aan dan is het aan te bevelen om de voerkwaliteit, stress en parasieten nader onder de loep te nemen en de dierenarts te raadplegen.
Is het niet alleen een beetje vocht dat het lichaam met de mest verlaat, maar spuit alle mest er als water uit dan heeft het paard echt diarree. Bij diarree verliest het paard veel vocht en elektrolyten, waardoor hij snel uitgedroogd kan raken. Het voedsel gaat te snel door het maagdarmkanaal, waardoor voedingsstoffen niet (goed) kunnen worden opgenomen en de darmflora ontregeld raakt.
In milde gevallen gaat diarree vanzelf over. Merk je dat je paard zich niet meer fit voelt, heeft hij ernstige diarree of houdt de diarree langer dan een paar dagen aan, moet je de dierenarts inschakelen.
Harde of droge mest
Mest kan ook erg droog of hard zijn. Dit zijn vaak kleine, harde, geelbruine mestballen, waarin de vezels duidelijk zichtbaar zijn en die heel gemakkelijk uit elkaar vallen. Dit zie je bijvoorbeeld als een paard teveel stro of (erg) droog hooi eet of onvoldoende drinkt. Wanneer het paard ook minder of zelfs niet mest kan dit wijzen op verstoppingskoliek. Dit ontstaat vaak in combinatie met weinig beweging. In geval van verstoppingskoliek moet direct de dierenarts gewaarschuwd worden. Een paard met koliek oogt soms lusteloos, maar kan ook rusteloos zijn. Niet meer willen eten, rollen, veel liggen en weer opstaan, zweten, een versnelde ademhaling en naar de buik schoppen en naar de flanken kijken zijn veel voorkomende symptomen. Vertoont het paard verder geen lichamelijke ongemakken, maar produceert hij duidelijk drogere mest dan normaal, dient het rantsoen onder de loep te worden genomen. Controleer of het paard wel voldoende drinkt, zet een extreme strovreter op zaagsel of probeer hem vaker buiten op het gras te zetten en controleer de kwaliteit van het hooi of stap van hooi over op kuilhooi. Vraag hiervoor eventueel advies aan een voedingsspecialist.
Bloed in de mest
Hoe eerder in het spijsverteringsproces er sprake van een bloeding is, hoe moeilijker dit is waar te nemen. Rode poep wijst op een bloeding in het laatste gedeelte van het spijsverteringsstelsel en zwarte poep op een bloeding aan het begin daarvan, bijvoorbeeld in de maag. Deze poep heeft dan al een langere weg afgelegd en heeft een penetrante geur. Is de mest erg donker van kleur, maar twijfel je? Dan kan je de mest ook uitsmeren op een wit vel papier. Kleurt het rood op het vel, dan is het bloed. Bloed in de mest kan verschillende oorzaken hebben, zoals een ontsteking, een infectie, parasieten of een bloedende maagzweer. Waarschuw bij bloed in de mest altijd de dierenarts.
Pre- en probiotica
Pre- en probiotica zorgen samen voor een gezonde darmflora. De termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar dat is niet correct. Probiotica zijn de bacteriën en gisten in de dikke darm. Deze bacteriën en gisten zetten de binnenkomende vezels om in bruikbare voedingsstoffen. Prebiotica vormen de voeding voor deze bacteriën en gisten. Zowel Pre- als probiotica kunnen bijgevoerd worden aan paarden met een verstoorde darmflora of aan paarden die wat ondersteuning kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld paarden die antibiotica krijgen, veel stress ondergaan door bijvoorbeeld lang reizen of wedstrijden of paarden die moeilijk op gewicht blijven.
Prebiotica zijn voornamelijk de vezels uit ruwvoer. Een goede kwaliteit ruwvoer is ook in dit opzicht dus weer de basis van het rantsoen van het paard. Gras, hooi en kuilhooi zijn de meest gebruikelijke ruwvoeders, maar deze kan je bijvoorbeeld aanvullen met HippoLuz, of Red Fibre. Ook Paardenbrok LS heeft een prebiotische werking en is speciaal ontwikkeld voor een optimale vertering: door een verbeterde vochthuishouding in de darmen, produceren de paarden minder mest tijdens het rijden en is er meer tijd voor de opname van voedingsstoffen.
Yakult is een probiotica waar de meeste mensen wel bekend mee zijn. Voor paarden is deze echter niet geschikt. Paarden hebben een levende gist nodig als probiotica. Actisaf SC47 is zo’n supplement van levende gisten die op een natuurlijke manier de darmflora in de dikke darm op peil houdt. Actisaf SC47 wordt ook verwerkt in Paardenbrok Bodyboost XL.
Goede mest betekent een gezond paard
De consistentie, kleur en geur van de mest dienen dus als een spiegel voor de gezondheid van het paard. Goede mest betekent een gezonde darmflora en een gezond paard!
Paardenbrok LS
Paardenbrok LS is ontwikkeld voor een optimale vertering; door een verbeterde vochthuishouding in de darmen, produceren de paarden minder mest tijdens het rijden en is er meer tijd voor de opname van voedingsstoffen.
Blijf op de hoogte en mis geen blogs!
Vul uw e-mailadres in en ontvang al onze nieuwe blogs direct in uw mailbox.