PPID, de ziekte van Cushing, komt voornamelijk voor bij oudere paarden, maar kan zich al vanaf het zevende levensjaar ontwikkelen. Wat is de ziekte van Cushing precies en wat kan er aan gedaan worden?

Wat is de ziekte van Cushing?

PPID ontstaat door een overmatig functionerend middendeel van de hypofyse (een klier onder de hersenen). De vergrote hypofyse geeft een teveel aan hormonen af en oefent druk uit op de omliggende hersendelen. Verminderde prestaties zijn vaak één van de eerste symptomen, maar ook verminderde vruchtbaarheid, een hangbuik, het verdwijnen van (rug-)spieren, een toegenomen eetlust, veel plassen en drinken en verminderde weerstand zijn symptomen van PPID. De bekendste verschijnsel wordt pas in een verder gevorderd stadium van de ziekte gezien en is een overmatige haargroei. Paarden krijgen vaak een krullerige vacht en gaan slechter verharen.
Door de overmatige productie aan hormonen wordt de suikerstofwisseling ontregeld, waardoor het paard extra gevoelig raakt voor suikers. Hoefbevangenheid is daarom een bekende complicatie van de ziekte van Cushing.

Behandeling en management

PPID kan worden vastgesteld door een bloedonderzoek, maar is vooralsnog niet te genezen. De symptomen kunnen wel afnemen door een behandeling met middelen die de afgifte van hormonen uit de hypofyse verminderen. Deze medicatie moet wel levenslang worden gegeven, omdat het de oorzaak van de ziekte niet wegneemt.

Door je paard regelmatig te scheren, kan je hem helpen met de overmatige haargroei. Laat de smid de hoeven goed bijhouden en controleren op signalen van hoefbevangenheid. Omdat de eigen weerstand verminderd is, moeten wondjes en (worm-)infecties snel en goed behandeld worden.

Rantsoen voor paarden met Cushing

Het is belangrijk dat het paard in een goede conditie wordt gehouden. Een te mager paard is niet wenselijk, maar overgewicht speelt een rol in het veroorzaken van hoefbevangenheid. Daarnaast is het belangrijk om hoefbevangenheid te voorkomen. Het rantsoen van het paard dient dus goed onderzocht te worden en moet suikerarm zijn. Bijvoorbeeld Red Fibre en SeniorFit zijn zeer suikerarm voeder en bevat heel veel vezels. Deze voeders kunnen zowel als aanvullend, -als volledig voer worden ingezet. Het is raadzaam om het ruwvoer ook regelmatig te laten analyseren en ook met weidegang moet rekening worden gehouden met suikers (fructaan) in het gras.

Met behulp van medicatie, een aangepast rantsoen en goed management kan een paard met PPID prima oud worden en goede prestaties leveren!

Red Fibre

Red Fibre is een zeer suikerarm voeder en bevat heel veel vezels. Het kan zowel als aanvullend, -als volledig voer worden ingezet.

Meer informatie en bestellen >

Blijf op de hoogte en mis geen blogs!

Vul uw e-mailadres in en ontvang al onze nieuwe blogs direct in uw mailbox.