Hoesten is een reflex als gevolg van irritatie van de luchtwegen. Deze reflex kan worden opgewekt door bijvoorbeeld (over-)gevoeligheid voor stof, schimmelsporen, bacteriën of ziektes als influenza. De slijmvliezen raken geïrriteerd en produceren meer slijm. Wanneer schakel je een dierenarts in en wat kan je zelf doen als je paard hoest of om dit te voorkomen?

Wanneer schakel je de dierenarts in?

Een enkel kuchje tijdens het losrijden is geen probleem. Dit kan net zoiets zijn als het ‘hardlopers hoestje’, doordat er ineens veel koude lucht in de longen komt. Een aanhoudende hoest, zeker in combinatie met een snellere ademhaling, neusuitvloeiing of koorts is wel zorgelijk. Hoest kan makkelijk chronisch worden. Wanneer een te veel aan slijm te lang de doorgang van lucht blokkeert, kunnen de longblaasjes uitrekken en onherstelbaar beschadigd raken. Om dit te voorkomen is het belangrijk om tijdig een dierenarts het paard te laten behandelen.

Schakel in elk geval een dierenarts in:

  • Wanneer een paard hoest in combinatie met koorts
  • Bij veel (achtereen) hoesten
  • Bij neusuitvloeiing
  • Als een paard hoest in combinatie met afname van het uithoudingsvermogen
  • Als het paard het benauwd heeft of moeilijk ademhaalt
  • Bij een verhoogde ademhalingsfrequentie in rust

Een paard dat hoest voeren

Een paard dat hoest mag je geen droog hooi meer geven. Je kan overstappen op kuilvoer. Dit is veel minder stoffig. Wil je toch hooi blijven geven kan je het hooi onderdompelen of kort weken in water. Dit zorgt voor de afname van het aantal stofdeeltjes. Laat het hooi niet te lang weken, zeker niet langer dan een kwartier, want dan neemt de voederwaarde af. Verstrek het natte hooi direct en laat het niet lang ergens liggen. Zeker bij warm weer gaat het dan broeien.

Het gebruik van een hooistomer is helemaal perfect. Hiermee blijven de voedingsstoffen behouden, wordt stof geminimaliseerd én worden schimmels en bacteriën vernietigd. Ook het krachtvoer kan je mengen met wat vocht, zodat het niet meer stoffig is.

Stalmanagement bij of ter voorkoming van hoesten

Wanneer een paard hoest of nog beter, ter voorkoming daarvan, is de belangrijkste regel de hoeveelheid stof in de omgeving van een paard te minimaliseren. Zo veel mogelijk buiten zetten is daarbij ideaal. Veel frisse lucht is belangrijk, ook in de stal. Zorg dus voor een goed geventileerde stal (zonder tocht).

Gebruik je stro in de stal, kan je dit vervangen door een andere stofvrije bodembedekker. Vermijdt ook ammoniakdampen van urine. Uitmesten en opstrooien doe je dus alleen als je paard buiten staat. De gang natmaken voor je gaat vegen of het sproeien van de rijbaan bij droog weer zijn simpele ingrepen die de hoeveelheid stof in de omgeving van je paard enorm kunnen verminderen.

Een hoestend of benauwd paard, laat je natuurlijk niet hard werken. Het geven van lichte beweging, bijvoorbeeld een buitenritje in stap, kan het paard wel helpen het slijm kwijt te raken. Wat je met je paard mag doen als hij hoest is uiteraard afhankelijk van de ernst van de hoest. Vraag hierover advies aan de dierenarts.

Blijf op de hoogte en mis geen blogs!

Vul uw e-mailadres in en ontvang al onze nieuwe blogs direct in uw mailbox.