In het najaar komen paarden veelal vaker op stal te staan en minder op de wei. Bovendien verandert de voedingswaarde van het gras, verruilen paarden hun zomervacht voor een wintervacht en hebben wisselende temperaturen invloed op de weerstand van je paard. Waar let je op bij de overgang van het seizoen én de veranderingen in het rantsoen die dat met zicht meebrengt?
Minder gras en meer (voer) op stal
Veel paarden gaan in het najaar minder de wei op, in plaats van op de wei in de paddock en brengen meer tijd op stal door. Daardoor ontstaat er een overgang in het rantsoen waardoor ze minder gras eten en meer hooi of kuilhooi krijgen. Belangrijk is om te zorgen voor een rustige geleidelijke overgang in dit rantsoen, zodat de darmflora zich hieraan kan aanpassen. Meer op stal betekent mogelijk ook minder beweging. In combinatie met de overgang naar hooi vergroot dat de kans op verstoppingskoliek. Extra beweging kan dit voorkomen en het voorkomt bovendien verveling.
De voedingswaarde van gras verandert
In het najaar valt er weer meer neerslag en na een droge periode ervaart het gras hierdoor groeistress. Het gras bevat dan minder structuur en meer fructaan. Minder structuur geeft een hogere kans op dunne mest. Voor extra structuur kan het beste hooi bij worden gevoerd. Meer fructaan verhoogt de kans op hoefbevangenheid, zeker voor paarden die hier gevoelig voor zijn.
Bij minder dan 5 graden Celsius groeit het gras niet meer. Op een kale weide heeft een paard een groter risico om veel zand binnen te krijgen in de darmen. Veel zand in de darm kan leiden tot verminderde darmbeweeglijkheid, paarden kunnen diarree of koliek krijgen of vermageren door verminderde opname van voedingsstoffen.
Oudere paarden reageren vaak sterker op verandering in het rantsoen dan jonge paarden. Bovendien hebben zij vaak meer moeite met het opnemen van ruwvoer. Een ‘korter’ ruwvoer zoals HippoLuz of Bietenpulp zijn goede alternatieve en aanvullende bronnen van vezels. Ook kunnen vetten worden toegevoegd aan het rantsoen voor extra energie.
Ondersteun de weerstand
De wisselende temperaturen zijn ook van invloed op de weerstand van je paard. Bovendien verruilt je paard zijn zomervacht voor een wintervacht en verharen kost extra energie. Het verstrekken van voldoende / extra ruwvoer zorgt ervoor dat je paard zichzelf warm kan houden. Je kan de weerstand van je paard ook ondersteunen door het verstrekken van een vitamine boost.
Opletten met eikels en esdoornblad
Staan rondom een weiland veel bomen, dan moet je ook opletten voor esdoornbladeren en eikels. In de zaden, zaailingen en bladeren van de gewone esdoorn zit een gifstof die weidemyopathie kan veroorzaken; een ziekte waarbij paarden acuut ernstige spierproblemen krijgen.
Ook eikels kunnen giftig zijn voor paarden. Niet alle paarden houden ervan, maar anderen vinden ze juist erg lekker. Wanneer een paard een grote hoeveelheid eikels eet, vooral groene onrijpe eikels, kan hij een eikelvergifiting oplopen.
Bietenpulp
Bietenpulp bevat veel vezels en niet zo veel suikers, zoals vaak gedacht wordt. Het heeft een hoge voedingswaarde en is zeer geschikt om een paard bij te voeren of om als extra ruwvoer te verstrekken.
Blijf op de hoogte en mis geen blogs!
Vul jouw e-mailadres in en ontvang al onze nieuwe blogs direct in je mailbox.