Voor een goede ontwikkeling van een veulen is belangrijk dat hij de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en dat begint bij de voeding van de drachtige merrie! Bovendien is het zaak de merrie goed in conditie te houden. De voedingsbehoefte van de merrie verandert tijdens de dracht en verandert nogmaals sterk na de geboorte van het veulen. In de eerste 3 maanden haalt het veulen zijn voedingsstoffen voornamelijk uit de moedermelk, maar deze gaat ook steeds meer mee-eten met het reguliere ruw- en krachtvoer. Voor iedere fokker is het daarom heel belangrijk de voeding in en rond het veulenseizoen steeds aan te passen en merrie en veulen goed te blijven beoordelen.
Voeding tijdens de dracht
Gemiddeld is een merrie 11 maanden drachtig. In de eerste 8 maanden volstaat het ‘normale’ rantsoen. In de laatste 3 maanden van de dracht verandert de voedingsbehoefte van de merrie. In deze laatste maanden groeit het veulen erg hard in de baarmoeder. De merrie moet de voedingsstoffen voor deze groei aanleveren aan het veulen. Voor een goede ontwikkeling van het veulen – denk daarbij aan botkwaliteit, spiervorming, organen / gezond maagdarmstelsel – is het heel belangrijk dat het ongeboren veulen de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. De merrie krijgt een verhoogde behoefte aan vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, fosfor, mangaan, koper, zink en vitamine A, D3 en E.
Gras bevat veel eiwitten en energie hetgeen ideaal is voor de merrie. Ander ruwvoer dient van hoge kwaliteit te zijn. Daarnaast moet het rantsoen van de merrie aangevuld worden met een speciaal op de behoeften van de drachtige merrie afgestemd krachtvoer. Paardenbrok Optibreed XF70 is een brok die zowel voor de drachtige merrie als voor de lacterende merrie én het veulen geschikt is.
Voeding gedurende de lactatie
Na de geboorte moet de merrie niet alleen aansterken van de bevalling, maar ook voldoende goede melk produceren voor het veulen. De merrie heeft een hogere voedingsbehoefte dan tijdens de dracht; ze heeft dan nog meer eiwitten en energie nodig.
In het begin produceert een merrie ongeveer 8 liter melk en dit loopt op tot 18 a 20 liter. Rond de 10e week na de geboorte is de melkproductie maximaal. Niet alleen de hoeveelheid melk die de merrie produceert is van belang, maar ook de kwaliteit van de melk. De melk van een magere merrie bevat minder eiwitten en vetten dan die van een dikkere merrie. Het goed in conditie houden van de merrie is dus niet alleen in het belang van de merrie, maar ook in het belang van het veulen. Paardenbrok Optibreed XF70 is een perfecte aanvulling op het ruwvoerrantsoen van de lacterende merrie en vult de voedingsbehoeften van de merrie perfect aan. De toegevoegde mineralen en sporenelementen zijn in de vorm van chelaten en hebben daardoor een hoge beschikbaarheid en zijn perfect opneembaar.
Vanaf een week of 4 beginnen de meeste veulens zelf te eten en proberen de veulens met de merrie mee te eten. Langzaamaan gaat een veulen meer zelf eten en minder drinken. Eventueel kan het rantsoen van de merrie daarop worden aangepast en iets worden verminderd. Wanneer het veulen is gespeend kan de merrie geleidelijk aan weer terug naar het oude rantsoen.
Voeding voor het veulen
Het is van groot belang dat het veulen zo snel mogelijk na de geboorte biest (colostrum) binnenkrijgt. In elk geval binnen 8 uur. Biest is de melk die de merrie de eerste 24 uur na de geboorte produceert en deze zit boordevol eiwitten, vetten en antistoffen. Veulens kunnen maar 24 uur na de geboorte antistoffen uit hun darmen opnemen.
De eerste 3 maanden haalt het veulen alle bouwstoffen uit de melk van de merrie. Ongeveer vanaf de vierde week gaat het veulen proberen mee te eten met de merrie. Hierdoor ontwikkelt het spijsverteringsstelsel van het veulen en dit is goed voor de groei en de ontwikkeling. Gras is ook voor het veulen het ideale ruwvoer, omdat het veel eiwitten en energie bevat. Ander ruwvoer dient van hoogwaardige kwaliteit te zijn. Het is goed om dat te laten analyseren om er zeker van te zijn dat het voldoende voedingsstoffen bevat.
Veulens eten soms wat van de mest van de merrie. Dit is natuurlijk en zorgt voor een goede ontwikkeling van de microflora in de darmen. Paardenbrok Optibreed XF70 heeft een gereduceerd zetmeel- en suikergehalte waardoor het ook voor het veulen een veilig krachtvoer is. Bovendien is de levende gist Actisaf SC47 toegevoegd voor een verbeterde darmflora. Ook is AleuVita XF70 toegevoegd; een product van tarwe aleuron. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat tarwe aleuron een positief effect heeft op de weerstand, op de algehele spijsvertering, op de microflora in het darmstelsel en op de absorptie van mineralen.
Spenen gebeurd gemiddeld vanaf 6 maanden. Belangrijk is dat het veulen dan volledig zelfstandig (krachtvoer) eet, zodat het veulen op het moment van spenen niet te veel terugvalt in conditie.
Lopen veulens of gespeende jonge paarden volop in een weide met veel en rijk gras, moet de krachtvoergift daarop worden aangepast. Veulens en jonge paarden moeten verantwoord groeien. Niet te langzaam maar ook zeker niet te snel. Een te snelle groei kan van invloed zijn op de botkwaliteit. Ook een te zwaar jong dier is niet wenselijk, dit kan bijvoorbeeld tot overbelaste gewrichten leiden. De voeding in en rond het veulenseizoen moet daarom altijd goed gemonitord worden!
Paardenbrok Optibreed XF70
Paardenbrok Optibreed XF70 is ontworpen om de hele fokkerijstapel met 1 brok te kunnen voorzien. Deze brok is zowel voor de drachtige merrie , als de lacterende merrie én het veulen geschikt!
Blijf op de hoogte en mis geen blogs!
Vul uw e-mailadres in en ontvang al onze nieuwe blogs direct in uw mailbox.