Een paard heeft verstoppingskoliek wanneer een blokkade in de darm zit, waardoor de mest niet meer kan passeren. Vaak is dit de in de dikke darm. De mest blijft dan voor de blokkade steken en daardoor komt de darm onder spanning te staan. Zo’n verstopping geeft een ongemakkelijk gevoel en later pijn.
De oorzaak van verstoppingskoliek
Verstoppingskoliek ontstaat door de ophoping van droog en vezelrijk materiaal. Bijvoorbeeld als het paard teveel stro of (erg) droog hooi eet, het voer niet goed kauwt en/of onvoldoende drinkt. Vaak in combinatie met onvoldoende beweging. Omdat de darm door middel van contracties het voedsel naar achteren probeert te bewegen, ontstaat een ophoping rond de blokkade en gaat de darm (nog verder) verkrampen rond de inhoud. Door te bewegen ontspant de darm weer. Om verstoppingskoliek te voorkomen is het belangrijk het paard altijd een goede kwaliteit ruwvoer aan te bieden en te zorgen voor voldoende en regelmatige beweging.
Symptomen
Koliek kan het paard laten zien door meerdere symptomen. Niet altijd zullen alle symptomen zichtbaar zijn. Een paard met koliek oogt soms lusteloos, maar kan ook rusteloos zijn. Niet meer willen eten, rollen, veel liggen en weer opstaan, zweten, een versnelde ademhaling en naar de buik schoppen en naar de flanken kijken zijn veel voorkomende symptomen. Een paard met verstoppingskoliek heeft veelal gedurende langere tijd geen mest meer geproduceerd.
Genezen
De dierenarts kan de verstopping vaak rectaal voelen, maar zal het paard via een neussonde laxeren. Soms kan het enige tijd duren voor het laxeermiddel de plaats van de verstopping bereikt. Doordat de darmen bij een verstoppingskoliek trager werken of bijna stil liggen kan een verstoppingskoliek soms dagen duren. Het paard mag tijdens de verstopping niets eten en moet regelmatig rustig stappen om de darm te laten ontspannen en weer in beweging te krijgen. Wel is het belangrijk dat het paard blijft drinken. Verstrek het water uit emmers, zodat je kan inschatten hoeveel hij gedronken heeft.
Wat kan je het beste voeren na verstoppingskoliek?
Afhankelijk van de ernst van de verstoppingskoliek, mag een paard na de aanval gedurende 12-36 uur niets of weinig eten. Als de verstopping nog niet compleet is opgelost, bouwt deze anders weer opnieuw op. Wanneer het paard zich weer normaal gaat gedragen en normaal mest, moet het verstrekken van voedsel weer rustig worden opgebouwd. De darmflora en de pH waarde in de darm zijn nog niet direct op hun oude niveau.
Na de koliek kan het beste worden begonnen met het verstrekken van ruwvoer: goed hooi (niet te droog) of kuilhooi. Ook kan gekozen worden voor vers gras vanwege het hoge vochtgehalte, maar alleen wanneer het paard hieraan gewend is. Hiervan eet het paard kleine hoeveelheden tegelijk en hij moet veel kauwen waardoor veel speeksel wordt geproduceerd. Het speeksel helpt de pH waarde in het spijsverteringskanaal te herstellen. Wacht nog even met het introduceren van krachtvoer totdat je er zeker van bent dat het paard zich weer helemaal goed voelt.
Door te zorgen voor een aanbod van een goede kwaliteit ruwvoer, vers drinkwater en voldoende en regelmatige beweging kan een verstoppingskoliek vaak worden voorkomen.
Blijf op de hoogte en mis geen blogs!
Vul uw e-mailadres in en ontvang al onze nieuwe blogs direct in uw mailbox.