“Mijn paard moet meer spieren krijgen, wat kan ik voeren?”, is een vraag die ons vaak gesteld wordt. Je kunt de spieren er echter niet op voeren. Spiermassa neemt alleen toe door een goede en regelmatige training. Goede voeding kan spieropbouw bij paarden wel ondersteunen.

Spieropbouw bij paarden ondersteunen met voeding

De belangrijkste bouwstof voor de spieren zijn eiwitten. Een paard haalt deze eiwitten uit zijn ruwvoer (van goede kwaliteit) en uit het krachtvoer. Het is daarom belangrijk regelmatig de kwaliteit van het ruwvoer te laten analyseren, zodat je weet hoeveel eiwitten het ruwvoer bevat. Op basis daarvan kies je een krachtvoer en eventueel supplementen om het rantsoen aan te vullen.

De hoeveelheid eiwitten in het voer moeten worden afgestemd op de behoefte van het paard. Dit is onder andere afhankelijk van de duur en intensiteit van de training en de leeftijd van het paard. Bij een tekort aan eiwitten in het rantsoen is spieropbouw niet mogelijk en kunnen de spieren zelfs verder afbreken. Een overschot aan eiwitten verstrekken is echter ook niet wenselijk. Dit moet via de nieren weer worden uitgescheiden.

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Een paard maakt een deel van de aminozuren zelf aan (niet-essentiële aminozuren) en een deel moet hij via de voeding binnenkrijgen (essentiële aminozuren). Deze essentiële aminozuren zijn de basis voor het herstel en de opbouw van de spieren. Lysine, Methionine, Threonine en Tryptofaan zijn voorbeelden van essentiële aminozuren. In diverse sportvoeders zitten deze essentiële aminozuren verwerkt, maar er bestaan ook supplementen die een uitgebalanceerde reeks van essentiële aminozuren bevatten.

Goede training voor spieropbouw bij paarden

Door goed te trainen wordt er meer energie opgeslagen in de spiercellen. De spier wordt daarmee dikker en het uithoudingsvermogen en de kracht van het paard nemen daarmee toe. Hiervoor moet wel regelmatig getraind worden. Maar vrije dagen en dagen van meer en minder intensieve training moeten elkaar afwisselen zodat de spieren kunnen herstellen.

Ook een goede opbouw van de training, met een goede warming-up en cooling-down zijn hierbij heel belangrijk. Ook afwisseling in de training in gang, buiging en houding zijn hierbij van belang. Wanneer een spier te lang achter elkaar aangespannen wordt, treedt verkramping op en dat werkt averechts.

Het opbouwen van spieren kost tijd! Verwacht niet dat je paard binnen een paar maanden zwaar bespierd wordt. Pezen en banden moeten ook mee ontwikkelen en die zijn niet zo flexibel als spieren, dus voorkom blessures en neem de tijd. Bovendien is ieder paard anders gebouwd en heeft de een meer aanleg voor bijvoorbeeld verzameling dan de ander. Bouw de training stapsgewijs op en wees ook reëel over je eigen beperkingen en talenten.

Paardenbrok Optisport XF70

Paardenbrok Optisport XF70 is een topsportvoer van zeer hoge kwaliteit met veel energie. De brok bevat weinig suiker en zetmeel, een hoog gehalte magnesium, vitamine E en veel B-vitaminen en alle voordelen van AleuVita XF70.

Paardenbrok Optisport XF70

Meer informatie en bestellen >

Blijf op de hoogte en mis geen blogs!

Vul uw e-mailadres in en ontvang al onze nieuwe blogs direct in uw mailbox.