Mycotoxinen zijn bijproducten van schimmels. Het zijn giftige, kleur-, geur-, en smaakloze afvalstoffen die in grote hoeveelheden of bij een lage weerstand ernstige negatieve effecten op de gezondheid van het paard kunnen hebben. Hoe zit dat precies en wat kan je er aan doen?

Hoe krijgt een paard mycotoxinen binnen?

Bij paarden kunnen mycotoxinen worden meegevoerd via het stro, ruwvoeders en in zeer geringe mate via de granen. In grassen en in de bodem van het land komen schimmels voor. De productie van mycotoxinen wordt onder andere bevorderd door weersomstandigheden (bijvoorbeeld veel vocht na een droge periode) of door ongedierte zoals insecten. De schimmels die op het land voorkomen, kunnen dus ook in het ruwvoer terecht komen. Het verraderlijke van mycotoxinen is, dat je ze niet met het blote oog kunt zien of ruiken en dat ze heel resistent zijn voor verhitting of bevriezing. Het kan dus voorkomen dat de schimmel zelf is verdwenen maar de mycotoxinen nog aanwezig zijn.

Door goed conserveren van ruwvoer kan schimmelvorming worden voorkomen. De manier van conserveren verschilt; zo moet hooi goed gedroogd zijn, zodat er onvoldoende vocht is voor micro-organismen om te groeien en moet kuilhooi goed luchtdicht zijn verpakt. Ook voor stro is het zeer belangrijk dat deze goed droog wordt opgeslagen.

Granen zijn veelgebruikte grondstoffen voor krachtvoeders en kunnen bij de teelt of opslag besmet raken. Kwaliteitssystemen zoals GMP+ en SecureFeed waarborgen de internationale veiligheid van grondstoffen en voeders. Grondstoffen worden onderzocht op de aanwezigheid van mycotoxinen alvorens ze in het productieproces komen, om te voorkomen dat mycotoxinedruk vanuit de krachtvoeders zo laag mogelijk te houden. Grondstoffen die niet voldoen aan de norm, mogen niet verwerkt worden in krachtvoeders. Vente Paardenvoeding is GMP+ en SecureFeed gecertificeerd om de voedselveiligheid te waarborgen. Een goede opslag van krachtvoeders is ook belangrijk om schimmelvorming te voorkomen.

De gevolgen mycotoxinen voor paarden

Het is heel normaal dat een paard wordt blootgesteld aan mycotoxinen, schimmels kunnen namelijk overal voorkomen. Niet alle schimmels produceren echter mycotoxinen en niet alle mycotoxinen zijn even schadelijk. Een gezond paard heeft bij een lage inname voldoende afweer om zichzelf hier tegen te beschermen. Door de lage pH-waarde in de maag worden de gifstoffen afgebroken en een gezonde darmflora is tegen een lage dosis mycotoxinen bestand.

Wanneer een paard echter een grote hoeveelheid mycotoxinen of heel regelmatig grotere hoeveelheden binnenkrijgt of wanneer het immuunsysteem verzwakt is, hebben mycotoxinen een negatief effecten op de gezondheid van paarden. Vaak is dit als eerste merkbaar aan de vruchtbaarheid van merries; het niet drachtig willen worden terwijl alles perfect in orde lijkt. Ten tweede kan het karakter van uw paard gaandeweg veranderen ten negatieve. De mycotoxinen stapelen zich in lever en vetweefsel en hebben hierop een schadelijk effect. Ook kan in extremere gevallen via een bloeduitslag een vergiftigingsverschijnsel waar te nemen zijn.

Blijf op de hoogte en mis geen blogs!

Vul jouw e-mailadres in en ontvang al onze nieuwe blogs direct in jouw mailbox.