Wanneer een paard te schraal of echt te mager is, zijn de ribben zichtbaar en is de achterhand ingevallen. Wil je magere paarden dikker krijgen, moeten ze in principe meer binnenkrijgen dan ze verbruiken. Maar hoe doe je dat op een veilige manier en zonder dat ze super fris worden?
Achterhaal de oorzaak
Ten eerste is het belangrijk te achterhalen waarom het paard te weinig gewicht heeft. Het kan natuurlijk zijn dat het paard onvoldoende voedsel binnen heeft gekregen, de voeding niet energierijk genoeg was of onvoldoende eiwitten bevatte. Daarnaast moet het gebit in goede conditie zijn en het paard geen worminfectie hebben. Laat een bloed- en mestonderzoek doen om een medische oorzaak uit te sluiten.
Meer of onbeperkt ruwvoer voor magere paarden
Wil je magere paarden dikker krijgen, begin je te onderzoeken of het paard voldoende ruwvoer heeft binnen gekregen. Goed ruwvoer (hooi, kuilhooi en/of gras) is altijd de basis van het rantsoen. Weeg de hoeveelheid ruwvoer en controleer of dit minimaal 1 tot 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag is. Om er zeker van te zijn dat het ruwvoer van een goede kwaliteit is, kan je het laten analyseren. De voederwaarden van ruwvoer verschillen ook nog wel per snede.
Als het paard onbeperkt ruwvoer kan eten, zal het paard sneller op gewicht komen. Daarom is weidegang ideaal voor een paard dat aan moeten komen. Vers gras bevat meer energie en eiwit dan hooi en kuil. Het paard moet wel gewend zijn aan weidegang. Een (te) snelle overgang van kuilhooi of hooi naar vers gras, kan bijvoorbeeld leiden tot dunne mest. Bouw de weidegang daarom altijd langzaam op.
Wanneer een paard moeite heeft met de opname van ruwvoeders zoals hooi of kuilgras, kan je bijvoorbeeld HippoLuz geven. Deze luzernemengeling kan eventueel ook door het krachtvoer gemengd worden. Het paard zal daardoor rustiger eten, waardoor de voedingsstoffen beter worden opgenomen.
Aanvullen met krachtvoeders
Daarnaast ga je het rantsoen aanvullen met krachtvoeders. Belangrijk is om niet te zetmeelrijk te gaan voeren. Veel zetmeel is lastig verteerbaar voor een paard. Bietenpulp is een goede aanvulling voor schrale of magere paarden. Het is een bron van langzaam vrijkomende energie en bevat veel goede vezels en eiwitten. Bietenpulp dient wel altijd heel goed geweekt te worden! Ook olie is een goede energiebron, zonder dat het paard er heet van wordt. Plantaardige olie kan worden toegevoegd aan het rantsoen of je kiest voor een krachtvoer met een hoger vetgehalte.
Wanneer het paard getraind wordt en daarbij afvalt, krijgt het paard te weinig energie en eiwit binnen; het paard verbrandt meer dan hij binnenkrijgt. In dat geval heeft het paard een energierijkere brok of muesli nodig. Voeding voor dragende en lacterende merries of veulens heeft altijd een hoog eiwitgehalte. Paardenbrok Optibreed XF70 is voor een mager paard heel geschikt. Door het hoge eiwitgehalte wordt ook de spierontwikkeling ondersteund. Zeker voor een ouder paard is dit heel geschikt. Oudere paarden hebben een minder efficiënt verteringsstelsel en kunnen daardoor de eiwitten minder goed opnemen.
Wil je magere paarden dikker krijgen zonder dat ze veel frisser worden is Paardenbrok Bodyboost XL zeer geschikt. Paardenbrok Bodyboost XL is speciaal ontworpen om schrale paarden zo snel mogelijk weer op gewicht te krijgen, zonder dat ze veel frisser worden. Wanneer je je paard krachtvoer bij geeft, wil je niet dat hij de extra energie op een verkeerde manier ‘verbruikt’ tijdens de training. Deze brok bevat een hoog energiegehalte, maar het paard blijft hierbij relaxed.
Paardenbrok Bodyboost XL bevat ontsloten mais om het paard te laten aankomen. De mais geeft een hoge energie, maar houd de paarden rustig. De mais is ontsloten zodat deze goed verteerbaar is. Om de darm te beschermen tegen de negatieve invloeden van zetmeel is een levende gist, Actisaf SC47, toegevoegd. Op deze manier kan op een veilige wijze een heel rijk krachtvoer worden gegeven. De brok bevat tevens lijnzaad, wat zorgt voor een mooie glans en bijdraagt aan het hoge energiegehalte. Daarnaast bevat Paardenbrok Bodyboost XL een darmstimulator van veel vezels, waardoor hij aan alle voorwaarden voldoet om schrale paarden snel weer op gewicht te krijgen.
Paardenbrok Bodyboost XL heeft bovendien een topsport vitaminering. In combinatie met het hoge energieniveau, zonder dat de paarden hier frisser van worden is deze brok daarom ook zeer geschikt voor de (top)sport.
Tot slot
Geef het tijd! Wanneer je een mager paard weer op gewicht wilt laten komen, zal je niet binnen een week het gewenste resultaat hebben. Houd een periode van minimaal 2 maanden aan, voordat je echt een duidelijk verschil kunt zien. Vind je het lastig om te bepalen waar je goed aan doet? Blijf dan niet tobben, maar vraag advies aan een voedingsspecialist!
Bodyboost XL
Paardenbrok Bodyboost XL is ontworpen om schrale paarden op een veilige wijze zo snel mogelijk weer op gewicht te krijgen.
Blijf op de hoogte en mis geen blogs!
Vul jouw e-mailadres in en ontvang al onze nieuwe blogs direct in jouw mailbox.