Maagzweren bij paarden ontstaan meestal als gevolg van maagzuur en zijn een beschadiging van de maagwand. Maagzweren bij paarden kunnen uiteenlopende klachten tot gevolg hebben, zoals verminderde eetlust, koliekklachten, gapen of gedragsveranderingen. De klachten kunnen per paard verschillen, maar met goed voermanagement kan je maagzweren bij paarden voorkomen!

Hoe ontstaan maagzweren bij paarden?

De maag van het paard bestaat uit twee delen. Het onderste deel van het slijmvlies is klierrijk en wordt beschermd door een laagje slijm. In dit onderste deel van de maag wordt maagzuur geproduceerd. Het bovenste deel is bekleed met een laagje gladde, verhoornde cellen, waardoor het bovenste gedeelte van de maag minder goed tegen maagzuur kan. Dit bovenste deel van de maag staat normaalgesproken ook niet in direct contact met het maagzuur.

Maagzweren kunnen zowel in het onderste als in het bovenste deel van de maag voorkomen. Maagzweren in het bovenste deel van de maag worden het meest gezien en worden vaak veroorzaakt door een verkeerd rantsoen, lange perioden waarin het paard geen ruwvoer tot zijn beschikking heeft of stress. Maagzweren in het onderste deel van de maag komen minder vaak voor en zijn meestal veroorzaakt door medicijngebruik of een bacteriële infectie van de maagwand.

Paarden produceren continu maagzuur, in tegenstelling tot mensen die voornamelijk maagzuur aanmaken bij het eten. De maag van het paard is erop gericht om heel veel kleine hoeveelheden per dag te verwerken. Bij het kauwen produceert een paard speeksel dat samen met de voedselbrij het maagzuur neutraliseert. Wanneer een paard te lange tijd geen ruwvoer tot zijn beschikking heeft, wordt de zuurgraad in de maag zo laag dat het zuur de maagwand kan beschadigen. Wanneer een paard grote hoeveelheden krachtvoer ineens krijgt, kan het ook zijn dat de maag zo vol wordt dat het zuur de bovenste helft van de maag bereikt die minder goed bestand is tegen het maagzuur. Door de inwerking van het maagzuur ontstaat dan een wond, een maagzweer. Door het zuur in de maag geneest de wond ook nog eens slecht en kan zelfs groter of dieper worden. Ook sommige medicijnen, stress of intensieve trainingen kunnen de oorzaak zijn van maagzweren.

Wat zijn de symptomen van een maagzweer?

Maagzweren zijn lang niet altijd duidelijk te herkennen en elk paard reageert anders. Sommige paarden hebben al duidelijke klachten bij een kleine maagzweer, terwijl andere paarden weinig symptomen vertonen en heel grote maagzweren hebben.

Regelmatig koliek (veelal na het eten van krachtvoer), verminderde eetlust, vermagering, luchtzuigen, verminderd uithoudingsvermogen, knarsetanden, gapen, het geven van een pijnlijke reactie op aansingelen en verandering van gedrag (agressief of nerveus gedrag) kunnen symptomen zijn van maagzweren bij paarden.

Behandelen en voorkomen van maagzweren bij paarden

De manier om met zekerheid vast te kunnen stellen of een paard last heeft van maagzweren, is door een maagscopie. Met een camera wordt de maag dan onderzocht op maagzweren. Om maagzweren te behandelen wordt vaak een medicijn gegeven dat de productie van maagzuur remt en een medicijn dat een laagje over de maagzweer heen vormt, zodat de maagzweer tegen het maagzuur beschermd wordt. Zo wordt de maag minder zuur en kunnen de beschadigingen beter genezen. Daarnaast worden ook wel supplementen gegeven om het maagslijmvlies te beschermen.

Ook aanpassingen in de arbeid en stressmanagement zijn belangrijk wanneer een paard maagzweren heeft. Doe een stapje terug in de hoeveelheid en moeilijkheid van de arbeid. Dit kan een grote stressfactor zijn.

Bovenal kan goed voermanagement maagzweren voorkomen. In geval van maagzweren dient het voerbeleid dan ook goed onder de loep te worden genomen. Belangrijk is dat een paard voldoende ruwvoer aangeboden krijgt en het liefst de hele dag door kleine beetjes kan eten. Voorkom dat paarden langer dan een paar uur moeten vasten.

Verdeel het krachtvoer over meerdere voerbeurten per dag en geef nooit meer dan 2 kg per keer. Wanneer een rantsoen rijk is aan zetmeel en suikers, wordt er relatief veel melkzuur geproduceerd. Dit melkzuur verlaagt de pH-waarde in de maag, waardoor maagzweren kunnen ontstaan. Voor paarden die flink moeten presteren is een vetrijk rantsoen een goede alternatieve energiebron.

Gastro-Relax

Gastro-Relax is een muesli die speciaal ontworpen is voor maag- en darmgevoelige paarden. Gastro-Relax is zetmeel- en suikerarm, maar olie- en energierijk. Aan Gastro-Relax is Acid Buf toegevoegd dat zorgt voor een goed zuur-base evenwicht in de maag en een goede darmwerking. Daarnaast is aan Gastro-Relax ook een uitgekiend kruidencomponent van wel 31 kruiden toegevoegd om de vertering van het paard maximaal te ondersteunen. Gastro-Relax is rijk aan magnesium, tryptofaan en natriumbicarbonaat. Magnesium werkt ontspannend bij stress en spierspanningen en natriumbicarbonaat komt onder andere voor in speeksel en neutraliseert het maagzuur.

Gastro-Relax

Gastro-Relax is een breed inzetbare muesli die speciaal is ontworpen voor maag- en darmgevoelige paarden. Gastro-Relax is zeer geschikt voor hete paarden of in de topsport. Het is vet- en vezelrijk, ondersteunt en beschermt maag en darmen en bevat diverse toevoegingen om nerveuze paarden relaxter te krijgen.

Meer informatie en bestellen>

Blijf op de hoogte en mis geen blogs!

Vul uw e-mailadres in en ontvang al onze nieuwe blogs direct in uw mailbox.