Hoefbevangenheid is een zeer pijnlijke ontsteking tussen de hoefwand en het hoefbeen. Het ontstaat meestal door een stofwisselingsstoornis. Gras is daarvan een veel voorkomende veroorzaker. In het voorjaar komt hoefbevangenheid dan ook vaak voor, door een te snelle overgang van het ‘stalrantsoen’ naar vers gras. Maar gras leidt niet alleen in het voorjaar tot hoefbevangenheid…
Wat is hoefbevangenheid?
Hoefbevangenheid (of Laminitis) treedt meestal op in de voorhoeven. De lamellen waarmee het hoefbeen aan de hoefwand bevestigd zijn, kunnen door verschillende oorzaken ontstoken raken. De ontsteking zorgt voor veel pijn en druk op het omliggende gebied. In het ernstigste geval kunnen de lamellen door de ontsteking loslaten, waardoor het hoefbeen in de hoef kan kantelen.
Hoefbevangenheid kan acuut optreden. Kenmerkend is de stand die het paard aanneemt, waarbij hij de voorbenen gestrekt voor zich uit plaatst en zo veel mogelijk gewicht op de achterbenen probeert te nemen. Het paard heeft hierbij veel pijn en is ernstig kreupel. Dit dient direct door de dierenarts te worden behandeld om te voorkomen dat het overgaat in een chronische hoefbevangenheid.
Hoefbevangenheid door weidegang
Overgewicht, darmstoornissen, baarmoederontsteking, geneesmiddelen en ziekten zoals PPID (Cushing) kunnen hoefbevangenheid veroorzaken. Een plotselinge overgang in het dieet kan de darmflora echter ook verstoren en hoefbevangenheid veroorzaken. Wanneer de paarden in het voorjaar weer de wei op gaan, is het dan ook van groot belang deze overgang in het rantsoen geleidelijk te laten plaatsvinden.
Gras bevat wisselende hoeveelheden fructaan en suikers. Fructaan vormt zich wanneer het gras wil groeien maar niet kan groeien; wanneer gras dus ‘stressperioden’ doormaakt. Lage temperaturen, vochttekort maar ook een bemestingstekort zijn factoren die het fructaangehalte in de grasplant doen verhogen. Hoewel een paard moet wennen aan weidegang is het risico op hoefbevangenheid dus niet alleen in het voorjaar hoog, wanneer de paarden weer de wei op gaan, maar bijvoorbeeld ook in het najaar wanneer het gras stressperioden doormaakt. Bijvoorbeeld op een zonnige dag na een koude nacht.
Hoefnatuurlijk.nl heeft een fructaanindex die een risicovoorspelling doet ten aanzien van de hoeveelheid zon en de temperatuur. Deze index kan natuurlijk niet met alle factoren rekening houden, maar geeft een indicatie per plaats. Een handige tool om te gebruiken naast je eigen verstand en inzicht!
Voorkomen van hoefbevangenheid door weidegang
Om hoefbevangenheid te voorkomen is het van belang de overgang van de stal naar de wei geleidelijk te laten plaatsvinden. Lees hier meer over Voertips voor de overgang naar het weideseizoen.
Er zijn graszaadmengsels speciaal voor paarden, welke fructaanarme grassoorten bevatten. Door de weide goed te bemesten voorkom je ook dat er tekorten in het gras ontstaan om te groeien. Wanneer de weide goed bemest is voorkom je ‘stressperioden’ voor het gras en daarmee verhoogde fructaangehalten. Het is dus niet zo dat een schrale weide altijd geschikt is voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid!
Granulor NAS-TROP
Granulor NAS-TROP is een vitaminekorrel. Deze vitaminekorrel kan enkelvoudig gevoerd worden en is ontwikkeld voor paarden en pony’s die weinig of geen krachtvoer krijgen of een aanvulling nodig hebben.
Blijf op de hoogte en mis geen blogs!
Vul uw e-mailadres in en ontvang al onze nieuwe blogs direct in uw mailbox.