In principe weten paarden zelf welke planten giftig zijn en eten ze deze meestal niet op. Door de bittere smaak ervan laten paarden ze staan. Hun instinct is echter niet feilloos en wanneer er te weinig gras in de wei staat, kan het voorkomen dat paarden toch aan die bittere en giftige planten gaan eten. Bovendien smaken sommige planten pas giftig, wanneer ze uitgegroeid zijn. Ook zijn jonge paarden vaak nieuwsgierig en verliezen giftige planten hun bittere smaak als ze gedroogd zijn, of na hakselen of inkuilen.

Voorkom vergiftiging

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Controleer hooi altijd goed en inspecteer de weide voordat je de paarden er op zet en herhaal dit regelmatig! Giftige planten kun je het beste zo snel mogelijk met wortel en al uit de grond trekken. Dit kan een hele klus zijn, maar dit zorgt wel voor het beste resultaat. Controleer voor het maaien en inzaaien het land ook goed op giftige planten. Wanneer er érg veel giftige planten in een weiland voorkomen, is compleet omploegen en opnieuw inzaaien vaak de enige manier om zo’n plant te bestrijden.

Laat ook tijdens een buitenrit je paard niet zo maar van bomen of struiken eten. De meeste vergiftigingen worden echter vastgesteld na het voeren van tuin- en snoeiafval. Van sommige planten zoals de Rododendron eten de paarden het snoeiafval wel, terwijl ze de struik zelf normaalgesproken niet zouden eten. Geef dus nooit tuin- of snoeiafval aan je paard, tenzij je er heel zeker van bent dat daar geen giftige planten tussen zitten.

Bekende giftige planten voor paarden

Met stip op 1 staat Jacobskruiskruid. Dit is één van de meest bekende giftige planten welke onomkeerbare schade aan de lever veroorzaakt wanneer paarden dit gedurende een langere periode eten. Maar ook in kleinere hoeveelheden is dit al schadelijk voor paarden. Verlies van gewicht en eetlust zijn herkenbare symptomen van een vergiftiging met Jacobskruiskruid. In grotere hoeveelheden is het zelfs dodelijk. Jacobskruiskruid groeit voornamelijk van juni tot oktober.

Sint-Janskruid wordt vaak verward met Jacobskruiskruid, maar wie beter kijkt ziet dat de blaadjes en bloemen er wel degelijk anders uitzien. De gifstof in deze plant stapelt zich op in de huid en maakt de huid heel gevoelig voor zonnebrand. Ook Bastaardklaver leidt tot zonnebrand en leverschade.

Ook Heermoes (Paardenstaart) is een heel bekend giftig onkruid. Het bloeit in april en mei. De giftige stof in Heermoes breekt vitamine B1 af in het lichaam van het paard. Symptomen van een vergiftiging met Heermoes zijn schrikachtigheid, verlamming van de achterhand, wankelen en  omvallen.

Taxus, Buxus, Gouden Regen en Acacia zijn ook beruchte giftige planten voor paarden. Slechts kleine hoeveelheden van deze planten leidt al tot een vergiftiging. Diarree, koliek, verlamming en hart- of ademstilstand zijn het gevolg. Deze planten zijn populair en worden daarom nogal eens als snoei- of tuinafval verstrekt aan paarden.

Ook Adelaarsvaren, Berenklauw, Bitterzoet, Boterbloem, Eik, Esdoorn, Herfsttijloos, Hondsdraf, Klaproos, Klimop, Levensboom, Liguster, Nachtschade, Narcis, Rododendron, Smeerwortel, Vingerhoedskruid en Waterscheerling zijn bekende boosdoeners. Dit is lang geen complete lijst van giftige planten, maar slechts een opsomming van de meest bekende. Wanneer je er niet zeker van bent of een plant giftig is voor je paard, kun je hem er het beste niet van laten eten.

Symptomen door vergiftiging

Helaas is vergiftiging niet altijd te voorkomen. Afhankelijk van de soort plant en de hoeveelheid die het paard heeft binnengekregen treden er verschijnselen op als huidirritatie, koliek, spijsverteringsproblemen, zwellingen, speekselen, knarsetanden, schuimbekken, evenwichtsproblemen, verlammingen of zelfs overlijden. Vaak zijn het vage chronische klachten die lijken op een wormbesmetting of een maag- darmprobleem. De vage klachten maken het stellen van een goede diagnose en behandeling vaak lastig. Als je vermoed dat je paard een giftige plant heeft gegeten of je ziet het gebeuren, schakel dan direct een dierenarts in.

Blijf op de hoogte en mis geen blogs!

Vul uw e-mailadres in en ontvang al onze nieuwe blogs direct in uw mailbox.