Vanaf een leeftijd van 15 jaar wordt een paard gezien als ‘ouder’, maar pas vanaf 20 jaar spreekt men van een echte senior. Gemiddeld wordt een paard ongeveer tussen de 20 en 25 jaar oud, maar er zijn natuurlijk uitschieters. Een veelvoorkomend ouderdomsgebrek bij oudere paarden is artrose. Wat is artrose precies en wat kan er aan gedaan worden?
Wat is artrose?
Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in een gewricht slijtage vertoond. Het kraakbeen hoort glad te zijn en is een beetje elastisch waardoor het een soort schokdemper is tijdens het bewegen. Wanneer het kraakbeen meer slijt dan dat het herstelt kan dat lijden tot ontsteking in het gewricht. Door de ontsteking ontstaat er meer, maar ook waterigere gewrichtsvloeistof waardoor het kraakbeen nog minder makkelijk over elkaar heen beweegt, waardoor nog meer beschadiging ontstaat. En zo ontstaat een vicieuze cirkel. De ontsteking, de overvulling van het gewricht en het niet soepel langs elkaar bewegen van de delen kraakbeen veroorzaakt pijn. Artrose kan voorkomen in elk gewricht, maar wordt veel gezien in de benen, maar ook in de hals en rug.
Oorzaken en symptomen van artrose bij paarden
De slijtage van het gewricht kan een natuurlijk proces zijn en dan is ouderdom de oorzaak. Een afwijkende stand van de benen kan er ook voor zorgen dat er op bepaalde plaatsen eerder slijtage ontstaat. De ontsteking begint vaak door belasting of overbelasting van het gewricht. Paarden die langdurig, intensief en zwaar belast worden, hebben meer kans op het ontwikkelen van artrose.
Artrose is te herkennen aan pijn, zwelling van een gewricht en vaak door kreupelheid, maar soms in eerste instantie alleen door stijf en stram bewegen. De symptomen zijn uiteraard afhankelijk van het gewricht. Een paard met artrose in de kaak zal bijvoorbeeld moeilijk kauwen en een paard met artrose in de rug zal de rug vasthouden of wegdrukken. Met nat en koud weer zijn de symptomen vaak duidelijker zichtbaar en het bewegen verbetert vaak wanneer het lichaam opgewarmd is. Artrose kan alleen worden vastgesteld door de dierenarts, door uitgebreid onderzoek en uiteindelijk door het maken röntgenfoto’s.
Behandeling en management
Artrose is een chronische aandoening die vooralsnog niet te genezen is. Het kraakbeen is een slecht doorbloed gebied, waardoor herstel van het kraakbeen ook traag verloopt. De behandeling van artrose kan bijvoorbeeld bestaan uit het inspuiten van het gewricht met een kunstmatig gewrichtssmeer, stamceltherapieën, het toedienen van pijnstillers of het aanpassen van het beslag.
Normaal gebruik van de gewrichten is wenselijk, omdat gewrichten dan gewrichtsvloeistof produceren en spieren versterkt worden die het gewricht ondersteunen. Rust roest. Daarom heeft weidegang de voorkeur ten opzichte van stalling in een box en is het vaak juist goed om een paard met artrose te blijven rijden, afhankelijk van de ernst natuurlijk. Het paard moet licht, aangepast werk aangeboden krijgen en mag uiteraard daarvan geen kreupelheden gaan vertonen.
Blijf op de hoogte en mis geen blogs!
Vul jouw e-mailadres in en ontvang al onze nieuwe blogs direct in je mailbox.