Het liefst zie je je paard zo veel mogelijk buiten lopen om zijn natuurlijke gedrag te vertonen, maar in geval van sommige blessures en ziekten kan het advies van de dierenarts zijn om je paard op boxrust te zetten. Soms maar enkele dagen, maar soms ook voor een langere periode. Het is belangrijk de voeding bij blessures en boxrust aan te passen.

Energie- en eiwitbehoefte

Het aanpassen van het rantsoen is enerzijds belangrijk om te voorkomen dat een paard op boxrust te dik wordt, of te veel energie krijgt. Anderzijds zijn energie en eiwitten nodig om de genezing te ondersteunen. Bij een tekort aan eiwitten zal het lichaam de eiwitten uit het lichaam en uit lichaamsweefsels aanbreken om het lichaam van energie te voorzien en zal de genezing minder snel verlopen. Daarbij komt dat pijn, een ontsteking en/of stress kan zorgen voor een verminderde eetlust.

Geblesseerde paarden hebben dus een verhoogde eiwitbehoefte. Hooi, kuilgras en luzerne (HippoLuz) zijn goede bronnen van eiwitten. Het aandeel suiker en zetmeel in het rantsoen moet omlaag; hier kunnen paarden prikkelbaarder van worden. Dit kan door de hoeveelheid krachtvoer te beperken. Beperk ook de hoeveelheid vetten. Hiervan worden paarden niet snel fris, maar ze kunnen er wel dik van worden. Hou de conditie van je paard in de gaten door je paard regelmatig te beoordelen met de Body Condition Score.

Ruwvoer bij blessures en boxrust

Net als bij een ‘normaal’ rantsoen vormt ruwvoer de basis van het rantsoen. Het verstrekken van meer vezels is voor een geblesseerd paard zeer belangrijk, zodat hij voldoende binnenkrijgt zonder een teveel aan energie. Bovendien kunnen medicijnen de zuurgraad van de maag beïnvloeden, hetgeen een verhoogd risico geeft op maagzweren.

Welk ruwvoer je hiervoor het beste kan verstrekken is een kwestie van uitbalanceren en is ook afhankelijk van de duur van de blessure of de boxrust. Het liefst wil je continu ruwvoer verstrekken, zodat je paard veel te knabbelen heeft en je verveling voorkomt. Een arm en lang stengelig ruwvoer zou dan de keuze zijn, maar door het gebrek aan beweging loert dan het gevaar van verstoppingskoliek. Een ruwvoer van gemiddelde kwaliteit, in combinatie met stro als bodembedekking heeft daarom in eerste instantie de voorkeur. Bij langdurige blessures kan je eventueel geleiding aan overschakelen naar een armer ruwvoer.

Vitaminen en mineralen

Om jezelf ervan te verzekeren dat je paard wel voldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen binnenkrijgt nu de hoeveelheid krachtvoer beperkt is, kan je een vitaminekorrel geven, bijvoorbeeld de Granulor NAS-TROP. Je kan dit verstrekken tegelijk met het krachtvoer dat de stalgenoten krijgen.  Eventueel kan je het mengen met een beetje HippoLuz zodat het paard er wat langer over doet en niet na 2 happen klaar is met eten, terwijl stalgenoten net aan hun brok begonnen zijn.

Verveling voorkomen

Door het ruwvoer te verstrekken in een slowfeeder, hooinet of bal is het paard lekker lang bezig en kan je verveling voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat het paard niet alleen op stal staat, maar wel soortgenoten om zich heen heeft. Besteedt ook extra tijd aan het poetsen en verzorgen om je paard afleiding te geven. Een schone box is bij boxrust extra belangrijk, zodat het paard geen andere gezondheidsproblemen kan ontwikkelen, zoals rotstraal. Afhankelijk van de blessure is vaak gecontroleerde beweging wel het advies. Ga in overleg met de dierenarts of je meerdere keren per dag aan de hand mag stappen. Drie keer 10 minuten stappen heeft de voorkeur ten opzichte van één keer een half uur om verveling te voorkomen.

De aanpassing van het rantsoen is afhankelijk van de ziekte of blessure en de duur hiervan. Zorg altijd voor een geleidelijke overgang van het rantsoen en overleg hierover met een dierenarts of voedingsdeskundige.

Granulor NAS-TROP

Granulor NAS-TROP is een vitaminekorrel. Deze vitaminekorrel kan enkelvoudig gevoerd worden en is ontwikkeld voor paarden en pony’s die weinig of geen krachtvoer krijgen of een aanvulling nodig hebben.

Granulor NAS-TROP

 

Meer informatie en bestellen >

Blijf op de hoogte en mis geen blogs!

Vul uw e-mailadres in en ontvang al onze nieuwe blogs direct in uw mailbox.