Iedereen heeft wel eens spierpijn na een flinke training of na een onverwachte beweging of een val. Hetzelfde geldt voor paarden. Wat kan je doen om spierpijn bij paarden te voorkomen en hoe kan je je paard ondersteunen bij spierpijn?

Wat is spierpijn?

Na een zeer intensieve training, wanneer (jonge) paarden spieren moeten gaan gebruiken die ze normaal weinig of niet gebruiken, of bijvoorbeeld na een gekke beweging kunnen paarden spierpijn hebben. De spierpijn ontstaat door spierkracht die snel of veel beschikbaar moest zijn. Bij zo’n inspanning heeft een spier brandstof nodig. Vindt de verbranding van deze brandstof plaats bij onvoldoende zuurstof, dan wordt de afvalstof melkzuur geproduceerd. Door het melkzuur verzuren de spiercellen en dat geeft spierpijn.

Een paard vertoont spierpijn door het nemen van kortere passen en tijdens een volgende training zal een paard meer verzet geven. Soms is het al te merken aan de reactie van het paard bij aanrakingen zoals tijdens het poetsen. Spierpijn moet binnen een paar dagen weer overgaan, als het melkzuur is afgevoerd door het lichaam. Is dat niet het geval, is het raadzaam de dierenarts te raadplegen.

Spierpijn bij paarden voorkomen

Omdat een paard een vluchtdier is, is hij in principe op elk moment in staat om snel te bewegen. Deze eigenschap is bedoeld om bij gevaar te kunnen vluchten en te kunnen overleven. Voor de dagelijkse training is een goede warming-up én cooling-down veel beter en zal je paard beter herstellen van de training en veel minder last van spierpijn hebben.

Neem voor de warming-up minimaal 20 minuten de tijd en stap zeker 10 minuten los. Dat lijkt soms misschien lang, maar je kan in die tijd al heel veel doen. Deze tijd gebruik je niet alleen voor het opwarmen van de spieren van je paard (en van jou als ruiter), maar gebruik je ook om te werken aan gehoorzaamheid en ontspanning. Maak bijvoorbeeld heel veel kleine tempowisselingen om te controleren of je makkelijk naar voren en weer terug kan rijden. Vraag stelling en buiging in wendingen en stel weer recht en controleer de reactie op de eenzijdige kuithulp door een paar passen licht te wijken. Tijdens de warming-up laat je het paard met een relatief lage hoofd-halshouding lopen en vraag je om ontspanning. De warme, gestretchte spieren kunnen vervolgens beter aanspannen in de rest van de training.

Ook een goede cooling-down is ook van belang voor het herstel van de spieren en het voorkomen van spierpijn bij paarden. In het intensieve deel van de training worden de spieren veelal verkort, waardoor het belangrijk is deze in de cooling-down weer te verlengen. Voor de meer gevorderde ruiter is het ook mooi als gedurende de training al kan worden afgewisseld tussen een aangespannen en ontspannen houding. Door in een ontspannen hoofd-halshouding nog enkele minuten te rijden wordt het melkzuur dat is gevormd tijdens de training afgevoerd. Ook uitstappen tot het paard goed op adem is, hoort bij een goede cooling-down.

Voeding voor paarden met spierpijn

In een spier wordt glucose opgeslagen als brandstof voor de spier. Deze glucose kan afkomstig zijn uit vluchtige vetzuren die de dikke darm produceert bij de vertering van vezels, maar kan ook afkomstig zijn uit suikers, zetmeel en vetten in de voeding. Door het verstrekken van een krachtvoer, zoals Paardenbrok Sport, Paardenbrok Prestatie of Paardenbrok Optisport XF70 dat passend is bij de intensiteit en duur van de arbeid, kan je het paard al (gedeeltelijk) ondersteunen.

Paardenbrok Optisport XF70

Paardenbrok Optisport XF70 is een topsportvoer van zeer hoge kwaliteit met veel energie. De brok bevat weinig suiker en zetmeel, een hoog gehalte magnesium, vitamine E en veel B-vitaminen.

Paardenbrok Optisport XF70

Meer informatie en bestellen >

Blijf op de hoogte en mis geen blogs!

Vul uw e-mailadres in en ontvang al onze nieuwe blogs direct in uw mailbox.