De tanden en kiezen van een paard blijven zijn hele leven doorgroeien. Daardoor zijn oudere paarden vaak gevoeliger voor gebitsproblemen, hoewel sommige gebitsproblemen ook bij jongere paarden voorkomen. Wat zijn de meest voorkomende gebitsproblemen bij oudere paarden, wat kan je er aan doen en hoe voer je (oudere) paarden met gebitsproblemen?
Veelvoorkomende gebitsproblemen
Door het kauwen slijten de tanden en kiezen af, maar dit gebeurt soms niet overal gelijkmatig. Hierdoor ontstaan soms randjes op de kiezen, die haken worden genoemd. Bij oudere paarden ontstaan ook vaak ruimtes (diastasen) tussen de kiezen. Dit komt door de uitgroei van de tandwortel. Deze ruimtes kunnen verstopt raken met voedselresten, wat tandvleesontstekingen kan veroorzaken. Tanden en kiezen kunnen ook los gaan zitten en uitvallen. De tegenoverliggende tand of kies kan hierdoor te ver doorgroeien. Bij oudere paarden is de kans ook groot dat de kiezen steeds gladder worden.
Om gebitsproblemen te voorkomen en tijdig te behandelen is het aan te raden een paard minimaal jaarlijks te laten controleren door een gecertificeerde paardentandarts. Bij oudere paarden kan het zelfs nodig zijn om hun gebit 2 keer per jaar te laten nakijken.
Symptomen van gebitsproblemen
Wanneer een paard niet meer goed kan kauwen door gebitsproblemen, kan hij zijn voeding niet meer goed verwerken en opnemen. Verlies van conditie en vermagering zijn het gevolg. Zeker het verwerken van ruwvoer wordt dan een probleem. Het eten van ruwvoer duurt dan vaak erg lang en paarden maken proppen van het ruwvoer. Soms gaan paarden hun krachtvoer erg snel eten (doorat ze weinig ruwvoer binnenkrijgen) of morsen juist veel van het krachtvoer. Ook kwijlen, een vieze lucht uit de mond of zwellingen van de kaak kunnen wijzen op gebitsproblemen.
Aangepast rantsoen bij gebitsproblemen
De uitdaging is om een paard dat slecht (of niet meer) kan kauwen toch voldoende vezels binnen te laten krijgen. Voer dat niet goed gekauwd is, wordt minder goed opgenomen en voedingsstoffen worden onvoldoende benut. Een paard dat minder kauwt maakt bovendien minder speeksel aan en speeksel zorgt juist voor een gladde voedselbrij en voor het neutraliseren van het maagzuur.
Wat een paard met gebitsproblemen nog kan verwerken aan voedsel is afhankelijk van de mate van gebitsslijtage. Wanneer een paard helemaal niet meer kan kauwen, kan je het beste geweekte (ruwvoer-)producten gebruiken, zoals Bietenpulp, maar ook een brok kan je in geweekte vorm verstrekken. Wanneer een paard nog wel wat kan kauwen kan je overstappen op ruwvoer met een kortere vezel. In de zomer is vers gras vaak nog goed op te nemen voor oudere dieren, maar er zijn diverse ruwvoeders op de markt die van zachte kwaliteit en gehakseld zijn, zoals HippoLuz.
Ook het krachtvoer moet niet te hard zijn, hele granen zijn bijvoorbeeld moeilijker te kauwen dan ontsloten of geplette granen. SeniorFit is een muesli die ontworpen is voor het oudere paard. Het bevat veel vezels door onder andere groene haver en esparcette, welke ook een goede stimulus voor de darmen zijn evenals de toegevoegde levende gisten en probiotica. Ter ondersteuning van de maag is Acid Buf toegevoegd om maagzuur aanvullend te neutraliseren. SeniorFit is ruim gevitamineerd en kan ook nat gevoerd worden. Indien gewenst kan SeniorFit het ruwvoer zelfs geheel vervangen.
SeniorFit
SeniorFit is dé muesli die speciaal is afgestemd op de behoeften van het seniorenpaard. Met groene haver, esparcette, levende gisten, probiotica en Actisaff én Acid Buff.
Blijf op de hoogte en mis geen blogs!
Vul uw e-mailadres in en ontvang al onze nieuwe blogs direct in uw mailbox.