Knaagdieren en konijnen zijn planteneters (herbivoren) en hebben daar dus ook een gebit naar. Maar wist je ook dat er verschil in het gebit zit van een konijn en van knaagdieren, zoals cavia’s, hamsters en muizen? Wanneer jouw konijn of knaagdier gaat tanden knarsen of als hij mager wordt, kan dat een teken zijn dat hij pijn aan het gebit heeft. In dit artikel lees je meer over de oorzaken en symptomen van gezondheidsproblemen rondom het gebit en hoe je de gebitsverzorging van jouw konijn en knaagdier het best uit kunt voeren.

Het gebit van je knaagdier en konijn

Je knaagdier

Knaagdieren hebben vier grote snijtanden: twee onder en twee boven. Achterin de bek van je knaagdier zitten zijn kiezen. Tussen de kiezen en snijtanden is dus een lege ruimte. De tanden en kiezen van een knaagdier wisselen niet tijdens het ouder worden, maar groeien zijn hele leven. Door het kauwen op voedsel slijt het gebit.

Je konijn

Een konijn is geen knaagdier, omdat hij behoort tot de orde van haasachtigen. Het grootste verschil tussen konijnen en knaagdieren zie je in het gebit. Een konijn heeft een vergelijkbaar gebit als die van een knaagdier, maar een konijn heeft in de bovenkaak twee extra snijtanden. Dat betekent dat een konijn zes snijtanden heeft.

Het doorgroeien van de tanden en kiezen

Zoals eerder genoemd groeien de tanden en kiezen van konijnen en knaagdieren hun hele leven. Gemiddeld groeien ze twee tot vier millimeter per week. De snelheid van groeien is afhankelijk van de slijtage van de tanden en kiezen. Hoe meer slijtage, hoe harder de groei. De slijtage is op zijn beurt weer afhankelijk van de voeding die jouw huisdier krijgt. Voeding met harde bestanddelen zorgt voor meer slijtage dan brokjes, zoals konijnenkorrel of caviakorrel. Zorg voor een gevarieerd menu met voldoende hooi en brok.

De gebitsverzorging

De gebitsverzorging van jouw konijn of knaagdier is eenvoudig: laat je huisdier genoeg knagen. Het knagen begint met vers hooi en stro, wat zorgt voor voldoende slijtage van het gebit. Daarnaast zijn er extra knaagmogelijkheden, zoals knaaghoutjes en wilgen- en lenterollen.

Gebitsproblemen bij je knaagdier en konijn

Aan het gedrag van je knaagdier en konijn is niet snel te zien dat ze last hebben van hun gezondheid of gebit. De meest voorkomende symptomen bij gebitsproblemen zijn het niet willen eten, mager worden en extreem tanden knarsen. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar hebben vaak te maken met het scheef staan van tanden of verkeerde voeding. Als je knaagdier en konijn harde brokjes laat liggen en eten laat vallen, is het tijd om naar de dierenarts te gaan.

Konijnenkorrel

Een aanvullend voer om te verstrekken naast hooi en groenvoer. De konijnenkorrel bevat een compleet pakket aan vitaminen en mineralen. Doordat alle grondstoffen zijn samengeperst in één brok wordt selectief eten voorkomen.

Konijnenkorrel

Meer informatie en bestellen >