Momenteel meldt onze partner Mestlab.eu dat zij veel zand in de mest tegenkomen, met name van particuliere paardenbezitters op zandgronden. Maar ook in monsters van paarden van de veen- en kleigronden wordt veel zand in de mest gevonden.

Wanneer er aan het einde van de zomer nog maar weinig gras op het land staat, blijft een paard toch grazen en zal het meer zand opnemen met het gras mee. Ook wanneer ruwvoer verstrekt wordt in de paddock wordt meer zand opgenomen. Een tekort aan mineralen en sporenelementen of in sommige gevallen verveling, kan zelfs leiden tot het eten zand.

Veel zand in de darm kan leiden tot een verminderde darmbeweeglijkheid, waardoor voedingsstoffen minder goed kunnen worden opgenomen. Een paard kan hierdoor diarree krijgen of vermageren.  Het zand hoopt zich vaak op in de bochten van de dikke darm en kan zelfs de darmwand beschadigen. De pijn en kramp door een te veel aan zand in de darm kan ook koliekverschijnselen geven.

Een controle van een mestmonster via Mestlab.eu is daarom ideaal om én te controleren op wormen én de mest te laten controleren op zand. Bij een te veel aan zand kan daarna tijdig worden overgegaan tot behandelen!