Yes! Het is weer voorjaar, het wordt steeds mooier weer en dus kunnen de paarden weer lekker de wei op. Weidegang betekent wel een verandering in het rantsoen van je paard en dus is het zaak om dit weloverwogen te doen. Met deze tips heb je een vlekkeloze overgang naar het weideseizoen:

  • Bouw de weidegang rustig op. De wei staat nu vol heerlijk groen gras, dus geef het verteringsstelsel van je paard de tijd om hier aan te wennen. Een (te) snelle overgang van kuilhooi of hooi naar vers gras, kan bijvoorbeeld leiden tot dunne mest. Begin bijvoorbeeld met een uurtje weidegang per dag en bouw deze tijd langzaam op.
  • Geef je paard ruwvoer voordat je hem op de wei zet. Door van te voren ruwvoer – maagvulling-  te geven, zal je paard iets minder gulzig aanvallen op al dat lekkere voorjaarsgras. Heb jij een paard dat gevoelig is voor deze overgang, kan je ook de grasopname beperken door bijvoorbeeld een graasmasker om te doen.
  • Maak indien mogelijk gebruik van strookbegrazing; geef de paarden niet direct toegang tot de hele wei, maar zet een stuk af en geef de paarden er steeds een stukje weide bij. Wanneer het gras in het voorjaar weer begint te groeien, kan het grote hoeveelheden fructaan (een wateroplosbare suiker) bevatten. Het gras dat wat langer kan uitbloeien bevat over het algemeen meer vezels en minder suikers.
  • Een te veel aan fructaan kan leiden tot onder andere hoefbevangenheid. Maar met goed management van de weidegang kan je voorkomen dat je paard te veel fructaan binnen krijgt. Fructaan vormt zich wanneer het gras wil groeien maar niet kan groeien, wanneer gras dus ‘stressperioden’ doormaakt. Lage temperaturen, vochttekort maar ook een bemestingstekort zijn factoren die het fructaangehalte in de grasplant doen verhogen.  Hoefnatuurlijk.nl heeft een fructaanindex die een risicovoorspelling doet ten aanzien van de hoeveelheid zon en de temperatuur. Deze index kan natuurlijk niet met alle factoren rekening houden, maar geeft een indicatie per plaats. Een handige tool om te gebruiken naast je eigen verstand, inzicht én bovenstaande tips!