Paarden die schuren hebben over het algemeen baat bij een meer sober rantsoen. Dit betekent dat je eerst je ruwvoeraanbod onder de loep moet nemen. Bij de meeste paarden bestaat het rantsoen uitvoor meer dan drie kwart uit ruwvoer wat we aanvullen met krachtvoer. We willen bij deze paarden het suiker en zetmeelaanbod in totaal naar beneden brengen. Het suikergehalte van ruwvoeders varieert enorm.

Wat kun je allemaal doen: Ga feiten vast stellen! Hoeveel geef je nu werkelijk van alles per dag. Weeg alles eens met bijv. een kofferweger. Dit kost weinig en weegt vrij nauwkeurig op tienden per kg. Is je paard te royaal in conditie dan kan de hoeveelheid kuil, kuilhooi of hooi naar beneden worden bijgesteld en worden vervangen door wat tarwestro, dit bevat voornamelijk vezels en is sober.  Daarnaast kan je de weidegang beperken in verband met de hogere suikergehalten van het gras.

Kies een krachtvoer met een lager zetmeel/suiker gehalte (bijvoorbeeld de Paardenbrok Econ) en geef hier ook beperkt van afhankelijk van de energiebehoefte van je paard. Alle brokken van Vente Paardenvoeding zitten gemiddeld genomen laag in suikers.

Bij een onderhoudsbehoefte zou je een vitaminekorrel (Granulor Nas-Trop) kunnen overwegen of een vitamine likemmer van Vente Paardenvoeding. Van de Vente Paardenlikemmer nemen de paarden 50 -100 gram op = 100% voorzien in vitaminen/sporen/mineralen en slechts +/+ 6,0 gram suiker wat weinig is.

Succes!