Bij beweiding is op dit moment de kans groot op hoefbevangenheid!! Na de droogte periode zijn er in het land nog veel resten stikstof als gevolg van de bemesting net voor of tijdens het begin van de droogteperiode.  De humificatie gaat namelijk  door tijdens zo’n droogteperiode.

Enkele weken terug heeft het even lekker geregend waardoor het gras op veel plekken in het land stevig is gaan groeien met behulp van de rest-stikstof. Nu is er wederom sprake van droogte, zonnige perioden overdag en koudere nachten.

Gras dat wil groeien maar niet kan groeien gaat “stress”suikers aanleggen. Deze fructanen veroorzaken in de dikke darm van je paarden een behoorlijke PH-daling en bacteriesterfte onder de vezelverterende bacterieën.

Ongetwijfeld wil je jouw paard laten genieten van de mooie nazomer maar hier sluipt dus het gevaar.Wat kun je doen. Verkort de beweidingsperiode met 30%, geef vervangend ruwvoer als graszaadhooi of wat extra tarwestro (1,5 tot 3 kg). Ga geen extra hooi of kuilhooi geven!! Beperk het krachtvoer met een halve kilogram of kies een soort die wezenlijk lager in zetmeel suiker zit dan je nu hebt. Vente Econ, Vente Senior Light en Vente Appel-relax zijn voersoorten met een erg laag zetmeel suiker gehalte. Als aanvullende bescherming kun je wat extra vitamine E/C/Se/Lecithine bijplaatsen. Zeker voor de paarden die al eerder bevangen zijn geweest.

Veel succes gewenst. Deel dit bericht om collega paardenhouders te waarschuwen.