Wij komen op prachtige locaties. Bedrijven die schitterende complexen hebben laten (ver)bouwen waar alle luxe voor paard en ruiter aanwezig is. Toch merken we ook vaak dat de ventilatie van het gebouw niet in orde is. En goede ventilatie is een basisbehoefte van een paard. 

Onder goede ventilatie verstaan we het regelmatig vervangen van de stallucht door verse lucht zodanig dat mens en dier er geen hinder van ondervinden. Je wilt vocht en ammoniak (uit de urine van het paard) afvoeren. Ammoniak is met name schadelijk voor de longslijmvliezen van het paard. 

Hoe kun je zien en ruiken dat de ventilatie bij jou op stal niet in orde is?

Kijk naar daken en plafonds:

o   Is er veel spinrag?

o   Zie je zwarte plekken op de balken, dak en muren? 

o   Zie je schimmelplekken?

o   Zie je met regelmaat condensvocht , vochtdruppels en druipsporen?         

Wat ruik je als je ’s ochtends de staldeur open doet? Hetzelfde als overdag met ‘alles’ open of ruik je een stevige stallucht? Besef dat een paard dan dus 12 uur van de dag op een beperkt geventileerde stal staat. Je merkt er zelf niet zo veel van omdat je er natuurlijk niet bent. Ook aan je paard merk je niet alles. Maar wees alert en bewust door even stil te staan bij deze tips.

Vaak kun je met kleine ingrepen de ventilatie van je stal al ingrijpend verbeteren. Wij zien veel stallen en weten inmiddels wat je moet doen om jouw stalklimaat te verbeteren. Wij kunnen je hierbij uitstekend adviseren.