Wij komen bij veel paardenbedrijven. Maneges, fokkerijen, pensionstallen en sportstallen. We zien hoe verschrikkelijk veel tijd en arbeid er gaat zitten in uitmesten en opstrooien van de stallen. Begrijpelijk want je wilt het beste voor je paard. Je wilt dat je paard zich comfortabel voelt in z’n stal, daar brengen veel paarden immers het overgrote deel van de dag en nacht door. Je gunt je paard een lekker bed.

Maar is dat ook zo? Is elke dag mest verwijderen en schoon stro in de stal leggen wel het meest comfortabel voor je paard?

Gun jij je paard een Auping bed?

Laat dan de mest en het vuile stro 1 tot 2 weken liggen en beperk je tot bijvoorbeeld 3 keer per week opstrooien en op de andere dagen de stal ‘recht te zetten’. Daarmee bedoelen we dat je de schone stro die vaak aan de zijkanten ligt naar het midden te verplaatsen. Door niets weg te halen creëer je een Auping bed voor je paard waar hij steviger in staat en comfortabeler in ligt.  Door elke dag de mest en de vuile stro te verwijderen ligt je paard op een dun laagje of zelfs op de stenen vloer…. Niet bepaald comfortabel. 

Nu zul je denken, maar dat gaat toch enorm stinken? Dat is niet het geval. Mest gaat pas stinken als je erin roert, schept en rommelt. Dus als je elke keer uitmest. Als je het vuile stro laat liggen en je gooit er schoon stro bovenop blijft de bovenlaag droog. En heb je geen stank. 

Als je na een paar weken de stal helemaal leeghaalt is het natuurlijk wel belangrijk dat je er een lekkere dikke laag schoon stro in teruglegt. 

Probeer het eens, je zult merken dat je paard er comfortabeler bij staat en ligt en dat het je een heleboel werk en stank scheelt. Wij hebben paardenbedrijven in onze klantenkring die hun paarden door deze techniek al naar tevredenheid hebben voorzien van een Auping bed en tegelijk enorm op kosten hebben bespaard.

Tenslotte, deze tip gaat op voor een stal met stro. Bij een zaagselbox is het wel verstandig om elke dag de mest te verwijderen.