Dat de eikenprocessierups voor overlast kan zorgen door middel van jeuk, oogklachten of benauwdheid is bekend, maar wat niet iedereen weet is dat de eikenprocessierups ook een serieus gevaar kan zijn voor uw paard. In het werkveld komen onze collega’s meerdere voorbeelden tegen van paarden die serieuze ziekteverschijnselen hebben gehad door toedoen van de eikenprocessierups.

Zo zijn er paarden geweest die niet meer dronken doordat hun keel opgezwollen was en paarden met blaren op de mond en rondom de ogen. Ook jeuk en irritatie aan lippen, slijmvliezen en de slokdarm, koorts en diarree kunnen ontstaan door de brandharen die de eikenprocessierups loslaat.

Als u weet dat er eiken langs uw wei staan waar de eikenprocessierups in zit moet u op de volgende zaken letten:

  • Let goed op of uw paard voldoende drinkt en eet, het drinken is met een zelfdrinker en in een grotere kudde moeilijk te checken, maar paarden die in kleine groepen staan of een merrie met veulen zou u uit een speciekuip kunnen laten drinken zodat u weet hoeveel zij binnen krijgen aan water. Tevens door de huid beet te pakken en weer los te laten kunt u zien of uw paard niet uitgedroogd is. De huid moet weer ‘terugveren’, als deze blijft staan zoals u hem gepakt heeft duidt dit op uitdroging. Een paard drinkt zo’n 20 a 30 liter per dag maar bij hoge temperaturen of veel inspanning kan dit oplopen naar zo’n 50 liter per dag.
  • Zet de weide 20 meter af rondom een eikenboom met de eikenprocessie zodat de paarden hier niet direct onder kunnen grazen, zo wordt de kans kleiner dat ze de brandharen binnen krijgen of er mee in aanraking komen. Tevens moet u in de buurt van de eikenprocessierups geen watervoorziening voor de paarden neerzetten, de brandharen blijven bovenop het water liggen en kunnen dan opgenomen worden.
  • Maai voor het hooien niet het gras direct onder een eikenboom waar de eikenprocessierups in zit. Ook de oude nesten waar de rupsen al uit zijn, zorgen nog voor overlast omdat de brandharen aanwezig blijven en deze lange tijd de werkende kracht behouden die voor irritatie zorgt.